CG - POLITIKA CRNA GORA

Demokrate: Pažin da prizna grešku i direktno zatraži od Medenice da se povuče sa funkcije

Фотографија корисника Aleksa Becic - Demokrate - Demokratska Crna Gora
Lacmanović, Demokrate

Demokratska Crna Gora smatra da je poziv potpredsjednika Vlade i ministra pravde Zorana Pažina da svi predsjednici sudova koji su se zadržali na pozicijama više od dva mandata, postupajući po svojoj savjesti, a uvažavajući stav Evropske komisije, preispitaju riješenost da obavljaju funkciju predsjednika suda i u trećem mandatu neiskren i licemjeran.

-Ministar pravde u izjavi konstatuje da demokratski kapacitet koji bi time iskazali ne bi doveo u pitanje njihovu egzistenciju, jer je postojećim zakonskim rješenjem propisano da, po isteku mandata, predsjednik suda ostaje da radi, kao sudija, u sudu u kojem je izabran, čime je svima njima zagarantovana profesionalna i socijalna sigurnost, a pritom zanemaruje radnike kojima su firme ugašene, a ostali su bez ikakvih socijalnih prava i adekvatnih nadoknada. Naknadna pamet ministra Pažina, kao i svih u narodu bi se reklo da je najgora, stoga se Demokrate pitaju da li je trebao izvještaj Evropske komisije za priznanje potpredsjednika Vlade da je napravljena prepreka na evropskom putu Crne Gore 2019. godine.

“Ovakva izjava nam liči na uklanjanje odrona, kojeg su prethodno oni postavili sa puta prema određenom gradu ili selu i predstavljanje u medijima građanima da za njih nema više prepreka do željene sredine. Umjesto da ministar pravde prizna grešku u kojoj je i sam učestvovao prilikom jednoglasnog izbora predsjednice Vrhovnog suda po treći put na tu funkciju i konstatuje da nam je to prepreka na putu ka porodici razvijenih država i naroda, on iznosi neobavezujuće konstatacije od kojih neće Crna Gora imati koristi”, smatraju u Demokratskoj Crnoj Gori

Demokratska Crna Gora poziva potpredsjednika Vlade i ministra pravde Zorana Pažina da otvoreno prizna grešku koja je napravljena prošle godine i od predsjednice Vrhovnog suda zatraži da se povuče sa pozicije na koju je protivustavno izabrana. Takođe ne samo objektivna, već i subjektivna odgovornost gospodina Pažina u postupku izbora prve dame Vrhovnog suda, nalaže mu ako je evropskim principima odan, da podnese ostavku na mjesto ministra pravde u Vladi Crne Gore.

“Umjesto što poziva na savjest predsjednike sudova koji se na tim mjestima nalaze više od dva mandata, potpredsjednik Vlade mora da se konačno izjasni da li je to u skladu sa zakonom ili ne, jer to od njega traži ne samo stručna i laička javnost, već očigledno i Evropska komisija. Do tada ovakve i slične stavove gospodina Pažina, doživljavamo kao jeftin i neuspio politički trik, koji za cilj ima da se stekne utisak kako Vlada ne samo da poštuje, već je i saglasna sa stavovima Evropske komisije o stanju u Crnoj Gori. To naprosto nije tačno jer Vlada i njen potpredsjednik Pažin, ne samo da ništa ne preduzimaju da se stanje na polju vladavine prava popravi već daju snažan doprinos da ostanemo taoci sistema u kojem vladaju pojedinci, a ne institucije”, zaključuju Demokrate.

izvor: demokrate.me

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s