CG - POLITIKA CRNA GORA

Đukanović: Izbori krajem avgusta ili početkom septembra

Milo Djukanovic izjave 1606 20202.jpg
Đukanović nakon sastanka

Razmišljanje svih učesnika sastanka je da parlamentarni izbori u Crnoj Gori budu održani krajem avgusta ili početkom septembra – kazao je danas predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović, nakon završenih konsultacija sa predstavnicima parlamentarnih partija o datumu izbora. Na konsultacije nije došao niko iz opozicije.

Đukanovic je kazao da će u daljoj komunikaciji sa državnim organima odrediti datum izbora.

– Razmišljanje o datumu ograničeno je traženjem termina kojj će biti zaštićen od nepredviđenih rizika – dodao je Đukanović.

Kada je riječ o lokalnim izborima, rekao je da mu smjernice koje je dobio na konsultacijama sugerišu da budu parlamentarni i lokalni izbori istog dana.

– Imamo uslove da u jednom danu organizujemo sve izbore – rekao je Đukanović.

Govoreći o nedolasku opozicije na konsultacije, predsjednik je rekao da ga to ne iznenađuje.

Malo je iznenađujuće ignorisanje ne samo crnogorskih nacionalnih interesa nego i demokratskih standarda. Riječ je o namjeri opozicije da, izbjegavanjem komunikacije sa vlašću, blagovreno krene u formiranje alibija za očekivani izborni ishod – rekao je Đukanović.

Komentarišući navode opozicije da nema uslova za izbore, Đukanović je rekao da dio političke scene nije do sada priznao rezultate bilo kojih izbora osim onih na kojima je pobijedio.

– Riječ je da opozicija ovakvim odnosom prema vladajućoj koaliciji i institucijama, pokušava da blagovremeno pripremi alibi za poraz na izborima – kazao je Đukanović, dodajući da opozicija pribavlja alibi kroz iskonstrisanu tvrdnju da nema izbornih uslova.

Predsjednik Crne Gore je, na pitanje kako vidi rasplet odnosa sa SPC, rekao da je stav vlasti bio da pitanje odnosa države i crkve treba relaksirati dnevne politike.

– SPC se opredijelala za drugi pristup. Pokazala je da joj zakon nije najvažniji, nego želja da stvarajući pritisak na vlast, dovedu do promjene vlasti na izborima, a time bi olakšali ne samo promjenu zakona već i ostvarenje njihovih drugih želja. Mislim da nijesu pametno izabrali. Pametnije je bilo ostaviti pitanje odnosa države i crkve van dnevne politike – rekao je Đukanović.

Kazao je da se SPC opredijelila da “skine rukavice” i da govori iz pozicije političkog subjekta.

– Olakšali su nam posao u političkom smislu. Imamo jasan zadatak – treba da ih pobijedimo na izborima – kazao je Đukanović, dodajući da će teret njihovog poraza imati tragove na pitanje daljeg uređivanja pitanja crkve i odnosa crkve i države.

– Varaju se svi koji misle da bilo kakve litije mogu ugroziti temeljne vrijednosti Crne Gore – kazao je Đukanović.

Rekao je da niko ne treba da se nudi za hapšenje, ali svako ko misli da može ostati van domašaja pravnog sistema Crne Gore, “grdno se prevario”. 

izvor: pobjeda.me

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s