REGION REGION - SPORT

KK Mornar najavljuje tužbu protiv Evrolige i ABA

Kako je u ponedeljak javljeno, Mornar neće igrati u Evrokupu naredne sezone, već će Partizan, Budućnost i Cedevita Olimpija to činiti iz ABA lige.

Sada se KK Mornar, tačnije njihov predsednik Pavićević oglasio saoštenjem.

“Đordi Bartomeu, predsednik Evrolige, decidno je saopštio da će u Evrokupu igrati osam četvrtfinalista u sezoni 2020/21, kao direktni učesnici, a ostala mesta biće popunjena na osnovu plasmana u nacionalnim ligama. Kako ABA liga predstavlja nacionalna prvenstva klubova koji je tvore, logično je bilo da Mornar kao četvrtoplasirani tim ABA lige dobije pozivnicu za Evrokup”, ističe Pavićević.

Zbog korona virusa ABA liga je prekinuta posle 21. kola, koje je odigrano 8. marta.

“Da je bilo sluha kod učesnika ABA lige i rukovodstva lige, poslednje kolo se moglo odigrati i od ove neprijatne situacije ne bi bilo ništa.U trenutku prekida lige, Mornar je bio četvrti po pravilniku ABA lige koji kaže da ukoliko ekipe imaju isti broj bodova, plasman odreduje međusobni skor. A mi smo Cedevita Olimpiju dobili oba puta, i u Baru i u Ljubljani. Neko je očigledno, iskoristio pravilnik FIBE (ništavan u konkretnoj situaciji!) da odredi trenutnu tabelu i na mala vrata ugura Cedevita Olimpiju u Evrokup”, tvrdi Pavićević i dodaje da “nije tačna konstatacija pojedinih sredstava informisanja da Crna Gora ne može da ima dva predstavnika u Evrokupu”.

“Ovi događaji su pokazali da ABA liga nije temeljno napravljena i da je učinak onih koji su je organizovali, kao i njenih dosadašnjih predsednika, na staklenim nogama. ABA liga mora da bude samostalna i da ne zavisi od drugih. Da smo bili organizovani na vreme i kako treba, svi bi nas cenili, a ovako se zadovoljavamo mrvicama sa stola čelnika Evrolige i Evrokupa.”

Pavićević je naveo i da se razmatra svrsishodnosti daljeg ucešca u ABA ligi, kao i da Barani spremaju advokatski tim koji će tužiti ABA ligu, a istovremeno i Evroligu, tražeci povracaj svih uloženih sredstava u takmičarskoj sezoni 2019/20.

“Tek sada je jasno kakav je zadatak zapravo imala poslednja onlajn Skupština ABA lige. Trebalo je samo da odluči da se prvenstvo ne nastavi, uprkos tome što su Partizan, Buducnost i Mornar insistirali da se prvenstvo završi. Da se radilo ispod žita, postalo je ogoljeno jasno posle odluke da se nepostojeći tim ABA lige Cedevita Olimpija, ugura u Evrokup. Naravno, nemamo primedbi na učešće Partizana i Buducnosti u Evrokupu. Naprotiv, oni su to pošteno na košarkaškom terenu izborili i od srca im želimo da dostojno reprezentuju ABA ligu u ovom takmičenju. To se za Cedevita Olimpiju ne može reci.”

Pavićević u svom saopštenju postavlja pitanje koga štiti ABA liga.

“Da li onu ekipu koja je posle pet dana od proglašenja pandemije koronavirusa raspustila sve i koja nije imala pet igrača na spisku ili ekipu koja je, uz Real Madrid, jedina, do sada, isplatila sve (!) ugovorne obaveze igračima i do 10. maja, praktično, formirala ekipu za iduću sezonu”, stoji u Pavićevićevom saopštenju.

izvor: b92.net

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s