CG - POLITIKA CRNA GORA

DEMOS: Ulazimo u represivnu diktaturu, padaju i poslednje fasade demokratije

Nakon poslednjih dešavanja u Budvi, očigledno je da se vladajuća elita u Crnoj Gori više ne libi od uzurpacije vlasti po svaku cijenu, ulazeći u fazu ogoljene diktature, saopštili su iz Demosa.

“Dovoljno je bilo što je šef režima, sada već u sve više neuračunljivoj fazi, sinoć javno i predizborni govorio o hapšenjima, da bi počela serija brutalnih hapšenja u Budvi, između ostalih i gradonačelnika i predsjednika opštinske Skupštine. Jasno je da bi pitanje nadležnosti Upravne inspekcije trebalo da bude predmet odlučivanja sudskih instanci, a ne policijskih kordona”, navodi se u saopštenju Demos-a.

Oni navode da “ovakvo ponašanje sve otuđenije vladajuće kaste ukazuje na potpuno odsustvo odgovornosti za ionako visoko tenzičnu situaciju u društvu”.

“Angažovanjem policijskih organa da arbitriraju u političkim sporovima, da nasilno uvedu Marovićev budvanski DPS, dodatno se podgrijavaju napetosti i dovode u opasnost svi oni građani koji drugačije misle, ali i sami policajci, koji su za mala primanja prinuđeni da poštuju naređenja pretpostavljenih. Da bi sve bilo još mračnije i sa indicijama planiranog uvođenja diktature policija se ne nalazi u sistemu Ministarstava unutrašnjih poslova već je izmjenama zakona samostalan organ, čime se namjerno sakriva njena odgovornost i nalogodavci”, navodi se u saopštenju.

Iz Demos-a su apelovali na međunarodne adrese da ocijene stanje u državi.

“Prvom redu EU sa kojom smo u ugovornom integracionom odnosu, da se aktivno uključe i daju otvorenu ocjenu stanja autokratije u zemlji i doprinos uspostavljanju minimuma demokratskih procedura, prije nego manipulacije i samovolja režima dovedu našu državu u stanje još većih napetosti i sve riskantnijih od unutrašnjih sukoba. Podsjećamo i na rizik određenog kompromitovanja visokih međunarodnih adresa ukoliko bi birokratski, a time i pasivno posmatrale, ne samo sve veću korupcionašku degeneraciju države ,već i otvorenu diktaturu u zemlji čija se korumpirana elita javno poziva na podršku i savezništvo upravo sa visokim međunarodnim subjektima. Sve demokratske i progresivne snage u zemlji, kojima dosljedno pripada Demos, treba da se u ovom trenutku zajedno bore svim demokratskim sredstvima protiv uspostavljanja represivne i otvorene autokratije”, zaključuju iz Demos-a.

izvor: vijesti.me

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s