CG - DRUŠTVO CRNA GORA

Iz NVO sektora poručili Vladi CG: Poštujte zakon i ne kočite naš put ka EU

Institut alternativa (IA), Centar za građansko obrazovanje (CGO), Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN CGO) i Media Centar su su apelovali na institucije da učine sve što je u njihovoj nadležnosti kako bi se situacija u Budvi razriješila u okvirima zakona a bez političkog uplitanja, a na EU da upozori najviše zvaničnike na neprimjereno miješanje Vlade i policije u politička pitanja i poslove lokalne samouprave.

Činjenice u slučaju Budve nijesu na strani Vlade, a vrijedi na njih podsjetiti jer upravo to Vlada pokušava zamaskirati. Naime, Upravna inspekcija je nezakonitim postupanjem naložila radnje izvan opsega svojih nadležnosti, a onda je to izvršavala uz asistenciju ogromnog broja policajaca. Cijela Crna Gora, ali i šira zainteresovana javnost, vidjela je kako je ta asistencija izgledala. Savjet za građansku kontrolu rada policije je već utvrdio zloupotrebe i prekoračenja sile u postupanju policije.

Ukratko, ono što u razvijenim demokratskim državama rješavaju sudovi kod nas su pokušali rješavati nenadležni organi kojima rukovode lica sa očiglednim partijskim interesom u cijeloj stvari.

Druge aspekte neozbiljnog ali prijetećeg reagovanja Vlade nećemo komentarisati jer ono takvo predstavlja najbolju potvrdu svih naših navoda, ali i zabrinutosti što je javni interes marginalizovan selektivnom primjenom zakona, snažnim partijskim uticajem i namjernim dizanjem tenzija u već uzavrelom društveno-političkom ambijentu u Crnoj Gori. Uostalom, reagovanje ambasadorki UK i SAD, kao i portparolke EK je diplomatskim jezikom snažno upozorenje na iste ove stvari a mi pozivamo Vladu Crne Gore da ne odgovara na to onako kako je nama odgovorila, da poštuje zakon i da nas prestane kočiti na putu ka EU.

Milka Tadić Mijović, predsjednica, CIN CG
Goran Đurović, direktor, Media centar
Daliborka Uljarević, izvršna direktorka, CGO
Stevo Muk, predsjednik UO, IA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s