PLJEVLJA PLJEVLJA - DRUŠTVO

U OŠ “Salko Aljković”- područno odjeljenje Guke instaliran novi sistem za grijanje na biomasu i uspostavljen “zeleni kabinet”

Napori Opštine Pljevlja da postane dio projekta koji se realizuje u okviru Programa IPA prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora, čiji je specifični cilj povećanje svijesti stanovništva i industrije o važnosti zaštite životne sredine, donijeli su dobre rezultate, saopšteno je facebook profilu Opštine Pljevlja.

U toku je realizacija projektnih aktivnosti koje će opštinu Pjevlja, između ostalog oslobodili od još jedne kotlarnice na čvrsto, odnosno ekološki neprihvatljivo gorivo.

U objektu Osnovne škole “Salko Aljković” – područna jedinica na Gukama, instaliran je novi kotao na biomasu – pelet snage 250KW, čime je završen proces korišćenja uglja kao dotadašnjeg energenta za grijanje objekta.

Ovom aktivnošću, koja je dio projekta “Smanjenje uticaja lokalnih zajednica prekograničnog regiona Srbija i Crna Gora na klimatske izazove – MI možemo” koji finansira Evropska unija, pored smanjenja troškova za nabavku energenta, ostvariće se i značajno smanjenje emisije gasova staklene bašte i negativni uticaj na klimatske promjene, kao i smanjenje emisija ugljen – dioksida za oko 48 tona na godišnjem nivou.

Фотографија корисника Zvanična stranica Opštine Pljevlja

Pored ove, realizovana je još jedna projektna aktivnost – opremljen je tzv. zeleni kabinet čime se stvaraju preduslovi za bolje obrazovanje osnovaca. Za potrebe opremanja ove prostorije izvršena je nabavka solarnog sistema za proizvodnju električne enegrije snage 480W, kompjutera, projektora, platna i dije magnetne table, sve u cilju unaprijeđenja znanja mladih o mogućnostima smanjenja negativnog uticaja na klimatske promjene korišćenjem obnovljivih izvora i povećanjem energetske efikasnosti.

Фотографија корисника Zvanična stranica Opštine Pljevlja
Фотографија корисника Zvanična stranica Opštine Pljevlja

Obje realizovane aktivnosti dio su projekta koji je pripremilo DOO “Grijanje” čiji je osnivač Opština Pljevlja – u saradnji sa Asocijacijom za razvoj Ibarskih inicijativa “IDA” iz Kraljeva, JEP “Toplana” iz Kraljeva i Centrom ekološkoh inicijativa iz Berana.

Realizacija projekta ukupne vrijednosti 221.701,83 eura, počela je 08. juna i traje do 07. oktobra 2020. godine.
Opštini Pljevlja, odnosno DOO “Grijanje” Pljevlja opredijeljen je iznos od 62.457,65 eura, a obuhvatio je, pored gore navedenih, i nabavku putničkog automobila za potrebe preduzeća, mobilnog agregata, protokomjera, termovizijske kamere, kao i potrebni – savremeniji alat za instaletere grijanja čime će se značajno umanjiti gubici toplotne energije i unaprijediti cjelokupno poslovanje preduzeća DOO “Grijanje” Pljevlja.

izvor: facebook – Opština Pljevlja

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s