CG - DRUŠTVO CRNA GORA

Одложено суђење владици Јоаникију и свештеницима; ново рочиште 16. јула

У Основном суду у Никшићу за 16. јул у 9 часова је одложено рочиште главног претреса у поступку против Епископа будимљанско-никшићког г. Јоаникија и осморице свештеника, окривљених за кршење здравствених мјера о спречавању ширења заразних болести због литије, која је на празник Светог Василија Острошког, 12. маја, одржана у Никшићу.

Одложено суђење владици Јоаникију и свештеницима; ново рочиште 16. јула
владика Јоаникије

Рочиште није одржано зато што се један од окривљених, свештеник Слободан Јокић налази на болничком лијечењу због здравствених проблема, које је раније имао, а који су погоршани ситуацијом која се дешавала приликом хапшења, саслушања у Тужилаштву и задржавања.

На питање судије Игор Ђуричковић о имовинском стању, владика Јоникије је кратко одговорио “није пристојно да то питате једног монаха, јер монах нема личне имовине, а има све”.

Након одлагања суђења адвокат оца Слободана Јокића, Иван Шљукић, казао је новинарима да је тражио одлагање расправе јер се његов брањеник налази на болничком лијечењу, али да се осјећа добро и да би требало врло брзо да буде отпуштен из Института у Игалу, гдје се налази од 29. маја.

На питање новинара да ли је Јокићево стање погоршано због ситуације у вези са хапшењем, Шљукић је казао да је оцу Слободану позлило увече 12. маја приликом привођења у полицију и да му је указана љекарска помоћ, као и да му је током 72 сата задржавања више пута указивана помоћ.

“Није се осјећао добро и сматрам да макар иницијалну капислу за његово погоршање стања представља све што се догодило 12. увече”, казао је Шљукић, адвокат Слободана Јокића.

Адвокат Сава Костић је казао да су што се тиче доказа у оптужном предлогу ОДТ-а наведене двије службене забиљешке овлашћених полицијских службеника и неколико аудио-видео записа.

“Одбрана ће у току поступка приложити своје доказе, али сам мишљења да у датој ситуацији, без обзира на доказе и оптужбе и одбране, не постоји кривично дјело, зато што није уведено ванредно стање и сходно томе се примјењује начело и правило као у свим правним системима сваке земље, да законом треба бити прописано нешто прије што је почињено кривично дјело”, казао је Костић.

Ако имамо овај оптужни акт на правној снази и логику Тужилаштва, да је требало тужити владику и свештенике, поставља се питање зашто је брзо окончана истрага и зашти нису саслушани други учесници, којих је поменутог дана било од 15 до 20 хиљада, као и овлашћена лица ЦБ Никшић, јер су они сходно законским одребама били дужни да спрече окупљање на јавним површинама.

“Ако би се слиједила логика Тужилаштва имали би ситуацију да се сада води поступак против 20 хиљада људи, што је апсурд. Оно што је јако интересантно, а вјерујем да ће током поступка бити разјашњено, јесте по којем критеријуму су одабрани владика Јоаникије и ових осам свештеника”, казао је Костић.

Додао је да сматра да није требало покретати поступак против владике и осам свештеника, као ни против било ког грађана у датој ситуацији, јер кривично дјело, поновио је, не постоји.

“Изражавам наду да ће Суд објективно и непристрасно поступати јер Основно државно тужилаштво је на својеврстан начин колатерална штета у датом предмету. Ово износим јер смо ја и колеге имали у виду одлуке Вишег државног тужилаштва, које је одлучивало по нашој жалби изјављеној против рјешења којим се одбија захтјев за изузеће поступајућих тужилаца и руководиоца”, казао је Костић.

Појаснио је да је у првој одлуци ВДТ-а одбијен захтјев бранилаца без права на жалбу, чиме је прекршен члан 41. став 4 Законика о кривичном поступку Црне Горе, зашта је вјеровао да је грешка, јер је након неколико сати она исправљена и дата је правна поука.

“Али најновија одлука Вишег државног тужилаштва којом се одбацује као недозвољена моја жалба, указује да се ни у првом случају, а садајош када се повеже са овим, не ради о обичној грешци већ о неким одлукама Вишег државног тужилаштва које су у супротности са одредбама Законика о кривичном поступку Црне Горе”, казао је Костић.

Као битно је навео то што су браниоци тражили изузеће поступајућих тужилаца и замјеника руководиоца ОДТ-а у Никшићу прије него што је подигнут оптужни акт у овој кривично-правној ствари, тачније 15. маја, а оптужни акт је подигнут 16. маја.

“Уколико је ВДТ било мишљења и становишта да треба негативно одговорити на моју жалбу сходно законским прописима, требало је исту одбити као неосновану, а не одбацити је као недозвољену. Све то указује да је, метафорички изражено и речено, Основно државно тужилаштво само извођач радова предметног оптужног акта, а да је наручилац тог акта неко из виших тужилачких институција. Изражавам наду да ће макар суд као непристрасан орган, чије је устројство другачије у односу на тужилаштво које је инокосни орган, поступати професионално и имати у виду све што смо до сада истицали”, рекао је адвокат Костић.

На крају адвокат Сава Костић је подсјетио на рјешења судија за истрагу који су у недавним случајевима два свештеника ( о. Жељка Ћалића и о. Мирчете Шљиванчанина) усвојили жалбе бранилаца и укунули рјешење о 72 сата задржавања, гдје се радило о готово идентичној чињенично-правној ситуацији, само о другим особама, што никшићки судија за истрагу није урадио.

У знак подршке владици и свештенству испред Основног суда се сабрао велики број свештеника, али и народа који је скандирао “Не дамо светиње” “Не дамо владику”.

Преосвећеном Епископу будимљанско-никшићком г. Јоаникију и осморици свештеника никшићког Саборног храма: Слободану Јокићу, Данилу Зиројевићу, Жељку Ројевићу, Остоји Кнежевићу, Мирку Вукотићу, Василију Брборићу, Драгану Крушићу и Николи Маројевићу се ставља на терет кривично дјело непоступање по здравственим прописима за сузбијање опасне заразне болести за које је предвиђена новчана или казна затвора до годину.

Судски поступак води судија Игор Ђуричковић.

извор: митрополија црногорско-приморска

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s