PLJEVLJA PLJEVLJA - POLITIKA

Bojović: Rješenje o protjerivanju Saše Janjića još jedan udarac na SPC

Uručeno rješenje o protjerivanju namjesnika pljevaljskog, protojereja Saše Janjića iz Crne Gore, jasno potvrđuje da se garnitura u vrhu vlasti itekako plaši litija, posebno u gradovima kao što su Pljevlja. Ovakvim radikalnim potezima, od naroda otuđena, garnitura na vlasti objavljuje i najavljuje da joj je prvenstveni cilj i namjera da duhovno obezglavi pravoslavni narod, kako bi sproveli sada već očigledan plan otimačine svetinja i gašenja pravoslavlja u Crnoj Gori.

Za pravoslavne vjernike u Pljevljima, sveštenici jesusastavni i neodvojivi dio naših pravoslavnih svetinja, tako da se njihovo protjerivanje i progon mora tretirati kaodirektan napad na svetinje.

Nema pravoslavnog bratstva u Pljevljima, a da ugledni, časni, dostojanstveni i dostojni otac Saša Janjić nije nekoga od njihovih pripadnika krstio, vjenčavao ili sahranjivao po pravoslavnim običajima. Zbog toga je jasna namjera grupe pojedinaca na vlasti, da stvore takav ambijent u kome sutra neće imati ko da, po pravoslavnim obredima, krštava, vjenčava, osveštava slavski kolač,niti da, u najtežim trenucima, sahranjuje pravoslavne vjernike u Pljevljima i u Crnoj Gori.

Mileševska eparhija u Pljevljima je, crkveno-istorijski i po kanonskom ustrojstvu i logična i opravdana. Međutim,već godinama jetrn u oku aktuelnom režimu, jer se u njoj ogleda jedinstvo jedine kanonske Srpske pravoslavne crkve i njeno vjekovno duhovno prisustvo na ovom prostoru. Zbog toga se ona jednostavno ne može omeđiti bilo kakvim partijskim ili policijskim dekretima.

Uručeno rješenje o protjerivanju protojereja Saše Janjićejeste udarac za cijelu Srpsku pravoslavnu crkvu i sve njene eparhije. Uvjereni smo da će, prije svih, Episkopski savjet Crne Gorei pravoslavni narod reagovati adekvatno ovom progonu, uz još odlučniji nastavak litija za odbranu svetinja i odbranu pravoslavlja u Crnoj Gori.

Već decenijama smo svjedoci kako najteža krivična djela za milionski lopovluk, visoku korupciju i kriminal, posebno u vrhu vlasti zastarijevaju, a našim sveštenicima se posle 20 i više godina crkvene službe u Crnoj Gori ne računa da su toliko godina ovde služili i živjeli sa narodom, pa se sada, odjednom, pohitnom postupku, procesuiraju i aktiviraju rješenja o njihovom protjerivanju. Pored toga, u Crnoj Gori, voljom pojedinaca iz vrha vlasti, crnogorsko državljanstvo, ličnu kartu i druge dozvole za boravak dobijaju bjelosvjetski hohštapleri i međunarodni kriminalci, a ne mogu pravoslavni sveštenici posle decenija službe Bogu i narodu.

Rješenje o protjerivanju sveštenika Saše Janjića iz Crne Gore, poruka je i pravoslavnim vjernicima koji su glasači opozicije i onima koji su bili dosadašnji glasači i podržavaoci partija na vlasti. Posebno ovi drugi su, od pojedinaca u vrhu režima, brutalno prevareni, što ubjedljivo, već mjesecima unazad, potvrđuju litije. Grupacija u vrhu vlasti jednostavno je prešla sve granice zdravog razuma i poslednju granicu podnošljivosti, ugrožavajući pravoslavno biće Crne Gore.

I nedostojni predsjednik opštine Pljevlja  Igor Golubović i predsjednik OO DPS-a Vlade Milinković, samim tim što ponizno ćute i na ovu mjeru progona sveštenika, svrstali su se na stranu progonitelja, što će i istorija i narod ovog kraja da pamti.

Anticivilizacijskim i antiustavnim djelovanjem, zadirući brutalno u vjerske slobode i načelo odvojenosti crkve i države, ogoljena je, kao nikada do sada, diktatura pojedinaca u vrhu vlasti u Crnoj Gori, na očigled Evrope i cijele međunarodne zajednice.

Koliko god se upinjali i represivno djelovali pojedinci iz vrha sadašnje vlasti, kojima je očigledno jedini cilj da sačuvaju svoje nelegalno stečene milione, pravoslavni narod u Pljevljima i Crnoj Goriznaće da sačuva svoje svetinje i svoje sveštenike, baš kao što su to uz velike žrtve znali i naši preci.

Vladislav Bojović,

član predsjedništva Demokratske narodne partije i funkcioner Demokratskog fronta

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s