CG - DRUŠTVO CG - POLITIKA CRNA GORA

Đukanović: Nema kompromisa sa nacionalistima

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je na danas održanom sastanku sa ambasadorima zemalja EU u Crnoj Gori  poručio da će Crna Gora istrajati na postulatima multietničkog građanskog društva koje usvaja evropski sistem vrijednosti, i da uprkos brojnim političkim pritiscima kompromisa sa nacionalistima i onima koji žele da unište tekovine ove generacije, neće biti.

Milo Đukanoviž, Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore
Milo Đukanović, Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore

“Đukanović se osvrnuo i na aktuelnu temu odnosa crkve i države, uz poruku da će Crna Gora istrajati na postulatima multietničkog građanskog društva koje usvaja evropski sistem vrijednosti, i da uprkos brojnim političkim pritiscima kompromisa sa nacionalistima i onima koji žele da unište tekovine ove generacije, neće biti”, saopšteno je iz njegovog kabineta.

On je istakao i da će vladavina prava biti  ključni prioritet državne politike.

“Đukanović je zahvalio na interesovanju i korisnim sugestijama, ističući da će vladavina prava kao preduslov ekonomskog razvoja i dalje biti ključni prioritet državne politike, kao preduslov za saradnju sa kredibilnim partnerima”, kaće se u saopštenju.

Đukanović je  bio gost na radnom ručku sa ambasadorima zemalja EU u Crnoj Gori, u organizaciji ambasadora Republike Hrvatske, predsjedavajuće Savjetu EU, Veselka Grubišića, saopšteno je iz  Đukanovićevog kabineta.

Kako je saopšteno, hrvatski ambasador je pozdravljajući Predsjednika i kolege istakao da mu je čast što je u ulozi domaćina kada njegova zemlja prvi put predsjedava EU, i to u vrijeme pandemije korona virusa, i zahvalio svima na saradnji.

“Uz podsjećanje na pomoć EU tokom najteže faze, posebno je zahvalio predsjedniku Đukanoviću i Crnoj Gori na odlučnosti i visokom profesionalizmu u borbi sa COVID19, repatrijaciji hrvatskih i građana drugih evropskih zemalja, uz ocjenu da je Crna Gora vrednovala pomoć na dostojanstven način i pokazala da je pravi saveznik, država na koju se može računati. On je poručio da Crna Gora isto tako može računati na EU i u procesu ekonomskog oporavka, podsjećajući da je i tokom pandemije Hrvatska bila veoma aktivna kao predsjedavajuća država, što je potvrđeno i održavanjem Zagrebačkog samita sa kojeg su poslate poruke ohrabrenja za evropsku perspektivu zemlja ZB. Na toj liniji, Grubišić nije isključio da će Crna Gora otvoriti poslednje poglavlje u pregovaračkom procesu do kraja hrvatskog predsjedavanja”, kaže se u saopštenju.

Oni su dodali da je  Đukanović zahvalio ambasadoru Grubišiću na inicijativi za organizovanje razgovora, ali i na visokoj pažnji koju je Hrvatska posvetila temi proširenja tokom predsjedavanja što je izuzetno važno za Crnu Goru i region, kao i za EU.

“On je posebno zahvalio Evropskoj uniji i svim zemljama članicama na izuzetnoj pomoći koju su pružili Crnoj Gori u vrijeme prve faze borbe sa korona virusom u kojoj je naša zemlja ostvarila odlične rezultate, i pokazala funkcionalnost institucija, kompetentnost zdravstvenog sistema i visok nivo društvene odgovornosti”, kaže se u sopštenju.

Pomoć EU biće, kako je saopšteno,  ključna i za narednu fazu oporavka naše ekonomije, ocijenio je Predsjednik, posebno za otvaranje granica, finansijski podsticaj, ekonomsku stabilnost i razvoj i koncipiranje dugoročnog ekonomsko-investicionog okvira.

On je, dodaje se u saopštenju,  upoznao ambasadore sa aktivnostima i planovima Crne Gore u sprovođenju strukturnih reformi i jačanju investicione konkurentnosti.

“Đukanović je  je ambasadorima potvrdio da je evropeizacija i dalje put bez alternative za region u kojem se i danas vode teške bitke za evropsku perspektivu. Dalja evropeizacija suštinski je interes i regiona i EU, poručio je on, i u tom kontekstu pozdravio otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, što je podsticaj za sve. Izrazio je očekivanje da će Crna Gora zasluženo i opravdano uskoro otvoriti poglavlje 8, što bi bilo i priznanje i potvrda da EU stoji iza svojih riječi, da nastavlja sa politikom otvorenih vrata, mada ni drugačija odluka neće uticati na naš euroentuzijazam”, kaže se u saopštenju.

Kako su pojasnili, on je diplomatske predstavnike zemalja EU upoznao i o planovima za predstojeće parlamentarne izbore u Crnoj Gori, ističući da je vladajuća struktura uvijek bila spremna za dijalog sa opozicijom oko izbornih uslova, ali ne i da dozvoli neodgovorno ponašanje i dovede u pitanje funckionalnost države.

Šef delegacije EU u Crnoj Gori Aivo Orav je uz podsjećanje na veliku pomoć EU Crnoj Gori, izrazio zadovoljstvo “komunikacijom između prijatelja, što Crna Gora i EU jesu”.

“Ambasadori zemalja EU iskazali su visoke ocjene za rezultate Crne Gore u izazovnom vremenu borbe sa koronavirusom i najvećim dijelom iskazali interesovanje za ekonomski oporavak države i stvaranje ambijenta za uređen i proaktivan investicioni ambijent, kao i za aktuelna kretanja u regionu”, kaže se u saopštenju.

izvor: vijesti.me

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s