CG - DRUŠTVO CRNA GORA

Završen e-upis u vrtiće, upisano oko 1000 djece više nego prošle godine

Milica Mićunović – Ministarstvo prosvjete CG

Elektronski upis u predškolske ustanove u Crnoj Gori je završen, a u vrtiće je upisano oko 7,167 djece koja do sada nijesu išla u vrtić. Po automatizmu su ponovo upisana i sva djeca koja su upisana prošle godine, pa će od naredne godine oko 23 000 djece boraviti u predškolskim ustanovama, što je za oko 1000 djece više nego prošle godine. Ovaj podatak govori o tome da rad Ministarstva prosvjete na povećanju obuhvata djece predškolskim obrazovanjem ima efekta, te da će nastaviti da teže evropskom cilju, a to je da 95% djece bude obuhvaćeno predškolskim obrazovanjem, uz paralelno proširenje kapaciteta predškolskih ustanova, saopštila je Milica Mićunović iz Službe za odnose s javnošću Ministarstva prosvjete.

O važnosti predškolskog obrazovanja za dalje školovanje, učiteljica OŠ „Oktoih“, Snježana Zuković, rekla je: „Saradnja vrtića i škole predstavlja važnu kariku u vaspitno obrazovnom sistemu. To je jedan od ključnih faktora koji utiču na to da rezultati postignuti u predškolskim ustanovama posluže kao odskočna daska za dalji rad. Djeca koja su išla u vrtić, već su naučila da poštuju određena pravila, ali i da imaju obaveze. Sve to oni uče kroz igru“, rekla je Zuković.

Ona se osvrnula i na važnu ulogu roditelja u percepciji djece koja prelaze sa jednog na drugi nivo obrazovanja, te zaključila da je ovaj korak svakako lakši za djecu koja su već pohađala predškolske ustanove.

izvor: facebook – Ministarstvo prosvjete CG

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s