PLJEVLJA PLJEVLJA - DRUŠTVO

Отац Гојко Перовић у Пљевљима: Оца Сашу прогоне јер не пристајемо на поновно регистровање СПЦ, као да постојимо од јутрос

Фотографија корисника Петар Драшковић
Пљевља вечерас, фото: Веселин Драгаш

Вечерас је, после проглашења краја епидемије коронавируса од стране НКТ-а, одржана и литија у Пљевљима, којом су грађани још једном исказали незаодовољство и отпор према усвајању Закона о слободи вјероисповијести. Молебан који је претходио литији почео је у 20 часова, у цркви Свете Петке, у присуству ректора Цетињске богословије, оца Гојка Перовића.

Одмах након завршетка молебана, велики број Пљевљака кренуо је у литију – крсни ход улицама Пљеваља, скандирајући “не дамо светиње” и “устала је Црна Гора, светиња се бранит мора”. На челу колоне била је развијена огромна тробојка, застава некадашње краљевине Црне Горе.

По завршетку литије, испред цркве Свете Петке, вјерном народу се обратио ректор Цетињске богословије отац Гојко Перовић, поменувши оца Сашу кога прогањају.

“На оца Сашу је пао терет јер Митрополит Амфилохије, Владика Атанасије и Владика Јоаникије неће да пођу на шалтер и да пријаве СПЦ као да постоји од јутрос. Можемо да се евидентирамо, али на понижење и на примјену закона нећемо да пристанемо”, рекао је Перовић.

Осврнуо се и на прославе матуре ових дана и на дефилее матураната градским улицама, рекавши: “И ово је једна велика матура наше Цркве, и ово је свечани матурски дефиле, обукли смо на себе најљепша одијела: вјеру, љубав и наду.”

Отац Гојко је такође прокоментарисао оптужбе да је црква и народ на литијама против државе и да су литије напад на државу. “Ако неко напада државу, то је онај који не поштује Устав ове земље”, рекао је отац Гојко, нагласивши да је то њен предсједник Мило Ђукановић који крши Устав у коме стоји да су Црква и држава одвојене, а он прави своју цркву.

“Крши устав ове земље и премијер Марковић када нуди да замрзне примјену Закона”, казао је, додајући да не може да нуди нешто што законски не функционише. Крши Устав и НКТ, када доноси мјеру да нас буде 200, а то не пише нигдје у закону”, такође је рекао Перовић.

Нагласио је и да господин Веселин Вељовић у својим изјавама такође крши Устав, јер није његово да коментарише и политички анализира било који јавни скуп, то му закон забрањује.

autor videa: Marko Pejović

Отац Гојко Перовић је још једном подвукао да је све што је српско и црногорско, и све што је црногорско је и српско у бићу нашег народа. “Ми смо слободни народ, слободни грађани, ми смо Пљевља, ми смо Црна Гора”, закључио је у свом обраћању отац Гојко Перовић, позивајући вјерни народ да се разиђе у миру.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s