PLJEVLJA PLJEVLJA - POLITIKA

Покрет за Пљевља: ХАЈКА НЕ ПРЕСТАЈЕ

Антисрпска хајка, која је у Црној Гори почела прије 20 година, ових дана поприма фашисоидни облик и улази у зону сумрака и објаве рата српском народу. Мило Ђукановић је у име „државе“ очигледно са ријечи прешао на дјело и конкретизује рат који је објавио СПЦ у Црној Гори.
У четвртак, 18. јуна 2020. године у раним јутарњим сатима, након 24.-сатног малтретирања, органи Граничне полиције су донијели рјешење којим је наложено архијерејском намјеснику пљеваљском, прото јереју – ставрофору Саши Јањићу да након 20 година службовања у Милешевској епархији у Пљевљима, напусти Црну Гору и остави све што је годинама градио на јачању вјере са српским народом у Пљевљима.
Као непосредни гријех узето је његово обраћање вјерном народу након молебана у недељу 14. јуна. Иако је отац Саша Јањић у свом обраћању објаснио вјерницима да тај дан неће бити литије, јер се нису стекли услови због административног кашњења у добијању сагласности надлежног државног органа, није био довољан показатељ да се поштује држава и њени закони.
У духу вјере и поштовања државе позвао је вјернике да се послије молебана мирно разиђу, па наредне недеље, кад се стекну услови почне са литијама у нашем граду, након три мјесеца паузе, због мјера НКТ-а и епидемије вируса корона.
Ово је био само непосредан повод да се почне коначни обрачун са Србима у Пљевљима и удар на светиње. Јер, свештеници су оличење српства, српског језика, ћирилице, светосавља и свега што је заједничка нит свих Срба ма гдје били и одакле долазили.

Зато свештеници у Пљевљима ни послије 20 година немају радне дозволе, регулисано боравиште за њих и њихову дјецу, па су по том основу мета за одстријел. Пљевљци памте и ону зиму када су Пљевља била окована снијегом и ледом и када је Влада први пут покушала да протјера седам свештеника и монаха из Пљеваља.
Уосталом, ништа друго се није могло очекивати од власти, која је протјерала српски језик из Црне Горе, константно прогони СПЦ и припрема се за отимање њене имовине кроз Закон о слободи вјероисповијести, дискриминише ћирилицу и гетоизира народ који је створио Црну Гору. Доказ за то су сви Петровићи од владике Данила до краља Николе, а понајвише Његош са својим Горским вијенцом.
Вјерни пљеваљски народ неће мирно гледати и ћутати на ове намјере власти. Свим дозвољеним средствима бориће се за очување српства и вјере, а тога нема без свештенства. Свештеници су наши пастири, зато безбожници уразарумите се, не ударајте у срж постојања православља. Достојанствени и уважени пљеваљски свештеници заслужују и формално-правно да буди дио нас Пљевљака и да заједно чувамо оно што су нам преци оставили да потомцима предамо.
Видимо се на литији. Не дамо свештенике и светиње!

ПЉЕВЉА, ПОКРЕТ ЗА ПЉЕВЉА
21.06.2020.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s