CG - DRUŠTVO CRNA GORA

Izgrađena aplikacija “Informiši.me” koja svršenim osnovcima nudi dostupne smjerove u srednjim školama

Učenici podgoričke elektrotehničke srednje škole „Vaso Aligrudić“ Nikola Petrić i Filip Tomović su uz pomoć mentora izradili mobilnu aplikaciju Informiši.me za android sisteme, koja će biti dostupna od sjutra

Aplikacija ima za cilj da informiše svršene osnovce o dostupnim smjerovima u srednjim školama, kojih ove godine u ponudi ima oko 70, te o upisnim kriterijumima, lokacijama srednjih škola, ali i da ih poveže sa platformom za e-upis Ministarstva prosvjete koja će biti otvorena od 29. juna. To je saopštila Milica Lekić, portparolka Ministarstva prosvjete, dodavši da je aplikacija odličan način da se mladi ljudi informišu o srednjim školama prije samog elektronskog upisa u škole, koji počinje 29. juna. „Polumaturanata je ove godine oko 7000, mjesta u srednjim školama oko 9000 na čak 70-ak smjerova, te je potrebno da se i roditelji i đaci na vrijeme detaljno upoznaju sa njima, kako bi mogli na naprave pravi izbor“, rekla je Lekić.

Kako je saopštio direktor škole „Vaso Aligrudić“ Veselin Pićurić: „Naši đaci i profesori napravili su još jedan korak u promociji stručnog obrazovanja aplikacijom Informiši.me. Naša škola privukla je odlične učenike, imamo privilegiju da upisujemo najbolje, a ti najbolji iz naše škole izlaze još bolji. To su prepoznali učenici osnovnih škola i njihovi roditelji i želim da im se zahvalim na tome. Danas, u 21. vijeku, morate biti odgovorni prema djeci i usmjeriti ih na vještine i znaja za koje imaju afinitete i koji će im istovremeno obezbijediti sigurnu budućnost. Dovoljan je podatak da u Evropi trenutno fali ogroman broj IT stručnjaka – preko milion.“

Filip Tomović, učenik i jedan od autora Aplikacije Informiši.me, rekao je: „Cilj je bio da pomognemo pri upisu i izboru daljeg zanimanja. „Na klik“ se dobijaju informacije o smjerovima, kontakt-podacima o srednjim školama i pristup plaformi za elektronski upis koja će uskoro biti aktivna“.

Nikola Petrić, takođe učenik i autor aplikacije Informiši.me, rekao je: „Aplikacija je povezana sa google mapom koja pomaže pri orjentaciji i nalaženju škole, kao i sa društvenim mrežama. Vjerujemo da smo napravili nešto što će biti dalje unapređivano i što će zaista pomoći svim mladim ljudima. Zbog toga sam upisao ovu školu i to je ono što želim da radim”.

izvor: facebook – Ministarstvo prosvjete CG

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s