CG - DRUŠTVO CRNA GORA

Svečano obilježen Dan muslimana Crne Gore

Savjet muslimanskog naroda, svečanom sjednicom, obilježio je 20. jun, koji se od danas slavi kao Dan Muslimana Crne Gore. Na današnji dan prije 108 godina, Kralj Nikola postavio je Murtezu Karađuzovića iz Bara, za Muftiju Islamske zajednice, prvog čovjeka na toj funkciji koji je došao iz domicilnog muslimanskog naroda. 

“Želim svima da vam se zahvalim što ste izdvojili vrijeme da zajedno sa nama proslevite 20. jun, zvanično nacionalni dan muslimana Crne Gore”, kazao je predsjednik Savjeta Muslimanskog naroda Crne Gore Sabrija Vulić.

Na današnji dan 1912. godine Kralj Nikola je ukazom o postavljenju imenovao Murtezu Karađuzović za Muftiju crnogorskih muslimana. Time su, prema riječima predsjednika Savjeta Muslimanskog naroda Sabrije Vulića, muslimani dobili duhovnog poglavara iz redova domicilnog naroda.

“Kralj Nikola je težio da njegovim izborom bude ličnost koja je rođenjem i svojim ukupnim aktivnostima potpuno okrenuta Crnoj Gori”, dodao je Vulić.

Na prvoj svečanosti povodom Naconalnog dana Muslimana, dodijeljena su priznanja i nagrade. Adnanu Čirgiću i Šukriji Žutom Serhatliću za očuvanje identita crnogorskih Muslimana, novinaru i publicisti Branku Koprivici te još jednom čovjeku koji je dolazi iz novinarske branše Mišu Draškoviću. Njega su za nagradu predložili Muslimani iz Nikšića, jer je 1993. godine, kada je oko džamija u tom gradu bio postavljen eksploziv digao svoj glas i u pobjedi objavio tekst oni i mi, čime je direktno zaustavio rušenje tog vjerskog objekta.

“Ja sam uradio ono što bi trebalo da uradi svaki normalni Crnogorac. Branio sam i crkve i džamije i katedrale, i kao vjerske i kulturno istorijske spomenike. U svakom slučaju nikšićki Muslmani to nijesu zaboravili”, kazao je novinar i publicista Mišo Drašković.

U ime laureta zahvalio se Šukrija Žuti Serhatlić, koji je rekao da je nagrada podsticja za njegov dalji rad.

“Trudiću se u buducem radu da opravdam ovako veliku nagradu i da ničim ne uvrijedim moju Crnu Goru i da kažem nek je vječna Crna Gora, hvala”, kazao je estradni umjetnik Šukrija Žuti Serhatlić.

Na kraju pročitani su i telegrami čestitke, među njima i onaj koji je stigao od predstavnika kulturno infromativni centra Crne Gore iz Luksemburga.

izvor: savjetnuslimanacg.me

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s