CG - DRUŠTVO CRNA GORA

Veljović: Navodna odbrana pravoslavlja bezbjedonosna prijetnja regionu

 – Navodna odbrana ugroženog pravoslavlja, nasrtaji na ustavno uređenje Crne Gore kao građanske države, povampirenje četništva, snaženje desničarskih pokreta ozbiljna su bezbjednosna prijetnja regionu, upozorio je danas direktor Uprave policije Veselin Veljović.

Veljović je u intervjuu agenciji MINA kazao da je Crna Gora bezbjedna država i sigurna destinacija za sve građane i goste, a da su periodični bezbjednosni događaji uvijek realna mogućnost savremene civilizacije.

On je rekao da je posvećen, profesionalan i požrtvovan rad svakog službenika Uprave policije direktno doprinio da Crna Gora postane sigurniji ambijent za život i rad naših građana.

„Naš cilj je jasan, da naša djeca žive u još bezbjednijem ambijentu i u ostvarivanju ovog cilja bićemo istrajni i spremni da stanemo na put svima koji budu pokušali da nas u ovoj misiji osujete“, kazao je Veljović.

On smatra da se Crna Gora nalazi u veoma izazovnom trenutku.

„Period poslije epidemije koronavirusa nosi sa sobom određene socio – ekonomske poteškoće ne samo za našu državu već za cijeli svijet koje će vjerujem Crna Gora uspješno prevazići koristeći nacionalne kapacitete da se ovakvo stanje ne odrazi na ukupnu bezbjednosnu situaciju“, ocijenio je Veljović.

On je pozvao mlade da svoje nesporne vrijednosti usmjere ka radnim aktivnostima i svakodnevnom napredovanju i usavršavanju, da izlaz ne traže u kriminalu i uvjerenju da novac stečen kriminalnim aktivnostima vodi lagodnom životu.

„Rad uvijek daje rezultat i stvara nove šanse koje treba tražiti i prilike koje treba iskoristiti. Kriminalno djelovanje se nikada ne isplati, to je put bez kraja, nažalost sa teškim posljedicma“, poručio je Veljović.

On je kazao da Strategija nacionalne bezbjednosti između ostalih prijetnji prepoznaje vjerski radikalizam i govor mržnje kao realne prijetnje bezbjednosti građana.

„Falsifikati kontinuiteta i falsifikatori istorije ugrožavaju vitalne nacionalne interese bezbjednosti djelujući sa pozicije anticrnogorskog i antidržavnog podrivanja institucija i države“, ocijenio je Veljović.

On je dodao da asimetrične i hibridne prijetnje i nasrtaji na Crnu Goru dolaze sa prepoznatljivih adresa regiona i međunarodne zajednice.

„Navodna odbrana ugroženog pravoslavlja, nasrtaji na ustavno uređenje Crne Gore kao građanske države, povampirenje četništva, snaženje desničarskih pokreta na platformi nacionalnog šovinizma, radikalizma i ekstremizma ozbiljna su bezbjednosna prijetnja regionu“, upozorio je Veljović.

On je rekao da je devedesetih godina crkva u jednoj ruci držala krst a u drugoj mitraljez, pozivala se na rodoljublje i patriotizam, dogmama i zabludama manipulisala građanima.

„Jezikom ostrašćenosti, mržnje i isključivosti protiv svih koji se drugačije zovu ili misle propadali su planirani projekti i koštali na stotine hiljada ubijenih, raseljenih i nestalih, ugašenih domova i ognjišta i vjekovnog današnjeg zaostajanja“, kazao je Veljović.

On je naveo da su nažalost, mnogi od tih istih aktera i danas prisutni i došli sa ratovima okrvavljenih prostora.

„I ne žale što se to desilo iskustvom grešnika nego žale što sa tada aktuelnim politikama u započetim projektima nijesu uspjeli i što je još tragičnije, danas bi trideset godina kasnije, na isti način djelovali svjesni cijene koju smo kao društvo platili“, rekao je Veljović.

On je kazao da i danas maloljetnu djecu u crnogorskim nacionalnim nošnjama pojedinci guraju u prvi plan tamo gdje se sve govori i čini da Crna Gora nestane.

Veljović je ocijenio da se djeca se i mladi instrumentalizuju da bi se lakše manipulisalo u ostvarenju navodnih svetih ciljeva što predstavlja bezbjednosnu prijetnju koju najbolje oslikava jezik mržnje i takozvane borbe za ugroženo pravoslavlje i srpstvo na društvenim mrežama.

„Zar nije bezbjednosni izazov i prijetnja kada to roditelji znaju, prihvataju i odobravaju jer se djeca ne rađaju sa mržnjom već je nose iz porodice kao „opravdan i koristan način ponašanja i ophođenja“, smatra je Veljović.

On je upozorio da je realno moguće da se istorijske i bezbjednosne greške ponove sa nesagledivim posljedicama.

„Zar nije primitivizam i ljudsko posrnuće onakav ekstreman način nasrtaja i divljačkog ponašanja prema pripadnicima policijske organizacije koji su nečiji sinovi i roditelji samo zbog toga što profesionalno rade svoj posao i staraju se o interesima mira i bezbjednosti“, rekao je Veljović.

On je kazao da je izostao duh čovječnosti, tolerancije, zajedništva i solidarnosti ali očekivane reakcije predstavnika nevladninog sektora, medija, civilnog društva i akademske zajednice.

„Izostala je odgovornost za javnu riječ aktera društvene scene i nedostatak vizije da sarađujemo u interesima progresa zajednice, gdje su riječi osude za klevetničke, uvrjedljive, vulgarne i prijeteće sadržaje na društvenim mrežama i pojedinim portalima koji je sve drugo samo ne mediji i sebe naziva IN4S kao subverzivno i propagandističko glasilo radikalizma i hegemonije“, kazao je Veljović.

On je odao priznanje policijskim službenicima na pokazanoj odgovornosti i dostojanstvenom ponašanju koje promoviše crnogorskog policajca.

„Navedeno nas dodatno motiviše da kao policijska organizacija po ko zna koji put odolimo takvim bezbjednosnim iskušenjima i istrajemo u namjeri da očuvamo mir i bezbjednsot i unaprijedimo osjećaj sigurnosti svih građana i države“, poručio je Veljović.

izvor: mina.news

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s