CG - DRUŠTVO CRNA GORA

Kavarić: Dramatična dinamika novoinficiranih koronavirusom, građani previše opušteni

Dramatična je dinamika novoinficiranih koronavirusom u Crnoj Gori, kazao je direktor Doma zdravlja Podgorica, Nebojša Kavarić, i apelovao na građane da se uozbilje, poštuju propisane mjere, da u domove zdravlja dolaze samo u slučaju prijeke potrebe, kao i da strogo poštuju mjere samoizolacije.

Kavarić je,u intervjuu za PR Centar, kazao da su, bez obzira na vrlo dramatične podatke o broju novoinficiranih koronavirusom, građani potpuno opušteni.

– Ne drže distancu u ugostiteljskim objektima, u taksi vozilima, u zdravstvenim institucijama itd. –  rekao je Kavarić.

U Dom zdravlja Podgorica juče je došlo preko tri hiljade građana.

– Svi oni su prošli trijažu na ulazu. Došli su uglavnom sa maskama, ali nisu baš zadovoljni ako ih osoblje upozori da moraju držati distancu. Građani se moraju ponašati disciplinovano, doći na tačno zakazan pregled i po završetku pregleda, u najkrećem roku, napustiti objekat doma zdravlja – rekao je Kavarić.

On je apelovao na sve građane da u domove zdravlja širom Crne Gore dolaze samo u slučaju prijeke potrebe.

– Treba da izbjegavaju odlazak u zdravstvenu instituciju i da koriste telefone kada je u pitanju komunikacija u vezi sa kovid simptomatologijom i da nakon konsulatcije zovu Institut za javno zdravlje, a brojevi Doma zdravlja su oni koji su bili aktivni u prethodnom talasu. Na području Podgoroce, dostupni telefonski brojevi, putem kojih se pacijenti mogu informisati o svim aspektima vezanim za kovid infekciju, su: 067 709 606, 067 709 607, 067 306 242, 067 066 342 – naveo je Kavarić.

Kovid centar za odrasle u Tološima, kako je istakao, nažalost radi u punom kapacitetu, a broj telefona na koji građani, koji sumnjaju da su suspektni na kovid infekciju sa poznatom simptomatologijom, mogu dobiti informacije na 067 071 846.

– Takođe, broj telefona za Kovid centar Zlatica za djecu je 067 709 608. Ukoliko imaju nešto od simptomatologije, ukoliko imaju nekoga u porodici, među prijateljima za koga znaju da je već pod nadzorom ili su oni sami pod nadzrom, obavezno je da, pri dolasku u domove zdravlja, prijave da su već pod nadzrom Instituta za javno zdravlje, ili da su u samoizolaciji od strane Zdravstveno sanitarne inspekcije, iako znamo da oni koji su u samoizolaciji ne bi smjeli da izlaze – rekao je Kavarić.

Istakao je da mnogi građani ne poštuju samoizolaciju, da dolaze u domove zdravlja, „a vjerovatno se i kreću okolo“.

– Zahtjevamo od njih da poštuju strogo mjere samoizolacije, jer su kazne vrlo oštre, ali kazne nisu najbitnije, nego ugrožavanje drugih građana, koji i nisu svjesni da su u opasnosti. Pri dolasku u sve domove zdravlja obavezno je nošenje maski, držanje fizičke distance i zakonom propisan odgovor na epidemiološku anketu, na kontrolnom punktu na ulazu u dom zdravlja. Davanje lažnih podataka je krivično djelo, posebno u vrijeme epidemije i vanrednih zdravstvenih okolnosti – poručio je Kavarić.

Dom zdravlja Podgorica juče je, kako je rekao, posjetilo tri hiljade građana, a isto toliko je tražilo konsultacije telefonom.

– Znači ukupno šest hiljada usluga je ostvareno. Kod pedijatara je bilo nešto oko hiljadu i kod ginekologa nešto oko 300 pregleda. U Crnoj Gori, na jučerašnji dan, oko 10 hiljada pacijenata je ušlo u domove zdravlja. To je ogroman broj i rizik je ogroman da, ukoliko se ne trijažiramo preko telefona, same zdravstvene ustanove budu mogućnost za prenos infekcije – kazao je Kavarić.

On se nada da građani pomno prate izvještaje Instituta za javno zdravlje i da vide koliko je dnevno novoinficiranih.

– Preporuka iz domova zdravlja je da maksimalno izbjegavamo bilo kakve veće sastanke, skupove. Kada sjedimo u restoranu, ako nema distance, infekcija se lako prenosi. Bez obzira što je dozvoljeno kretanje među gradovima, preporuka je da se maksimalno pridržavamo propisanih mjera. Moja je preporuka da se u svakom zatvorenom prostoru, van svoje porodice, nosi maska – kazao je Kavarić.

Ukazao je da je veoma dramatična dinamika novoinficiranih.

– Dramatičan je broj kontakata. Apelujem na građane da se uozbilje, da se sjete onoga što je bilo u prethodnom periodu. Opet smo na istom zadatku- zaštiti zdravlja i života, ukućana, građana, posebno vulnerabilnih grupa. Apel da zaštitimo starije. Prošli put smo prošli bez problema sa staračkim domovima, starijom populacijom. Nemojte da ovaj put oni budu ciljna grupa u kojoj će se pojaviti kovid infekcija – rekao je Kavarić.

Strahuje da će se, kako sada stvari stoje, obilato koristiti zdravstveni kapaciteti koji su na raspolaganju.

– Širenje kovid infekcije se događa tu oko nas, nije u komšiluku, praktično je u svakome gradu, a odgovornost je na svima nama. Prvo na zdravstvenom sistemu, koji se odmah reorganizovao, a pozivamo i građane da se i oni reorganizuju i prilagode novoj situaciji – rekao je Kavarić.

izvor: pobjeda.me

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s