CG - DRUŠTVO CG - POLITIKA CRNA GORA

Marković: Dobili smo zeleno svijetlo EK za otvaranje posljednjeg pregovaračkog poglavlja

Predsjednik Vlade Duško Marković poručio je danas povodom odluke Evropske komisije da odobri Crnoj Gori otvaranje posljednjeg pregovaračkog poglavlja da je danas veliki dan za Crnu Goru koja je potvrdila da je država koja je najperspektivnija i najbliža članstvu u Evropskoj uniji.

„Sa velikim zadovoljstvom smo primili vijest da je nadležno tijelo Evropske komisije dalo zeleno svijetlo za otvaranje posljednjeg poglavlja 8 – Konkurencija u pregovorima sa Evropskom unijom. Očekujemo da će to formalno biti potvrđeno sjutra. Ovo je veliki dan za Crnu Goru koja će tako postati prva zemlja kandidat koja je otvorila sva pregovaračka poglavlja. Potvrdili smo ono što se već godinama unazad čuje sa svake relevantne adrese – da je Crna Gora najperspektivnija i država koja je najbliža članstvu u EU. Dakle, ovo je dokaz naše dosljedne posvećenosti uspješnom ispunjavanju obaveza iz evropske agende i još jedna potvrda naše liderske pozicije u procesu proširenja. To je i veliko priznanje Vladi i svim našim institucijama za naporan rad na usvajanju i primjeni evropskih standarda i usklađivanju sa evropskim propisima. Istovremeno, to je odgovor svima onima koji su pokušali da dovedu u pitanje demokratske i reformske kapacitete Crne Gore“ – kazao je predsjednik Vlade.
Premijer Marković je podsjetio da je naša zemlja prošla dug i težak put od početka pregovora, od toga što je na nama prvi put primijenjen novi pristup fokusiran na napredak u poglavljima 23 i 24, do određenih izazova koje je donio proces unutrašnje konsolidacije u Evropskoj uniji.
„Današnja saglasnost nam daje potvrdu da su svi naši napori i stprljenje urodili plodom, i da se rezultat vrednuje pa i kad se na njega čeka. Nakon nedavnog non-papera o vladavini prava koji je konstatovao napredak Crne Gore u ključnim oblastima, podrška država članica otvaranju posljednjeg poglavlja pokazala je i njihovu privrženost evropskoj perspektivi regiona, što je bilo u centru pažnje i na posljednjem Samitu EU – Zapadni Balkan“ – kazao je predsjednik Vlade.


Marković je rekao da posebno raduje što je zeleno svijetlo dato tokom hrvatskog predsjedavanja Savjetom EU, što je rezultat nesebičnih napora susjedne Hrvatske da politiku proširenja zadrže visoko na agendi Unije.
„Prihvatanjem nove metodologije pregovaranja Crna Gora je pokazala spremnost za dalje dinamiziranje procesa, budući da će fokus biti ne samo na tehničkom, već i na političkom aspektu proširenja. Otvaranje poglavlja 8 zapravo obilježava završetak prve faze procesa integracije u EU, i daje nam vjetar u leđa da sa novim elanom pristupimo ispunjavanju obaveza u narednoj, najzahtjevnijoj fazi zatvaranja poglavlja. Vrijeme koje je za nama iskoristili smo da postignemo internu spremnost za privremeno zatvaranje jednog seta poglavlja u narednom periodu, na čemu ćemo aktivno raditi sa sljedećim predsjedavajućim Njemačkom“ – zaključio je Marković.

izvor: Vlada CG

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s