CG - BIZNIS CG - DRUŠTVO CRNA GORA

Vučko Pešić iz Tomaševa se sa uspjehom bavi proizvodnjom lisnatog sira

Bjelopoljac Vučko Pešić iz sela Tomaševo kod Bijelog Polja nakon što je 2007.godine ostao bez posla u Bijelom Polju odlučio je da se sa svojom suprugom Milijankom i djecom vrati u svoj rodni kraj – Tomaševo, i na porodičnom imanju započne bavljenje poljoprivredom.

Skoro deceniju kasnije, Pešić ističe da se nije pokajao što je udobnost u gradu zamijenio za selo, gdje obaveze traju od jutra do sjutra.

“Moji roditelji su imali 2 krave i 30 ovaca,tada smo počeli da se bavimo  proizvodnjom lisnatog sira. U samom početku je bilo jako teško, brinuo sam hoċu li uspjeti da prodam sir, mogu li stiċi sve da uradim ali upornost se uvijek isplati. Tokom svake godine povećavali smo stočni fond, kupovali mehanizaciju i korak po korak zaokruživali proces proizvodnje, te danas proizvodimo najbolji lisnati sir koji je zastupljen na tržištu”, ističe Pešić.

Pešić kaže da je za dobar sir važna nadmorska visina, trava, kao i doba godine.

Pešići planiraju da sredstva ulože u modernu siraru . Vučko Pešić pored bavljenja stočarstvom uzgaja oko 60 košnica pčela , posjeduje objekat za degustaciju proizvoda, a u planu mu je i bavljenje seoskim turizmom.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s