CG - POLITIKA CRNA GORA

Demokrate: Privatno obezbjeđenje komanduje policijom, Savjet da reaguje

Saopštenje Demokratske Crne Gore

Aktivnosti službenika Uprave policije jutros u Budvi predstavljaju klasično kršenje ljudskih prava i sloboda i zloupotrebu ovlašćena. Zahtijevamo od Savjeta za građansku kontrolu rada policije da se odmah odredi prema ovakvom postupanju, a naročito u odnosu na činjenice da policajci ispred zgrade Opštine Budva nemaju identifikacione pločice, da nisu pokazali validan dokument za svoju akciju niti spisak koji je verifikovao neki nadležni organ.

Dakle, na djelu je eklatantan primjer zloupotrebe ovlašćenja i instrumentalizacija Uprave policije za potrebe ostvarivanja političkih ciljeva DPS-a. Službenici Uprave policije nemaju pravo da spriječavaju rad lokalnih funkcionera, odbornika, službenika, namještenika i drugih zaposlenih u Opštini Budva, a naročito ne ako tu zabranu sprovode bez ikakvog zvaničnog dokumenta i prikrivajući svoj identitet od građana.

Odbornik Demokrata u SO Budva Dragan Krapović odmah je uputio obavještenje Upravi policije o činjenici da njemu i većem broju zaposlenih nije dozvoljen rad, odnosno obavljanje radnih dužnosti, što je zakonsko pravo i obaveza. Takođe, veoma je važno utvrditi kako službenici Uprave policije postupaju po neverifikovanim dokumentima dostavljenim od strane lica koja predstavljaju privatno obezbijeđenje, angažovano od strane nelegalne i neligitimne vlasti. Dakle, privatno obezbjeđenje izdaje naloge policiji i komanduje policijom. Savjet za građansku kontrolu rada policije dužan je da odmah, javno i jasno saopšti da li službenici policije navedenim primjerima ponašanja krše zakon i pravila policijske struke.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s