CG - POLITIKA CRNA GORA

Даниловић: Или ћемо голим рукама бранити елементарна демократска права или ћемо се у тишини помирити са тиранијом и ропством

Посланик Уједињене Црне Горе, Горан Даниловић, обратио се амбасадорима Европске уније, САД и Велике Британије, рекавши да је тешко разумљиво њихово ћутање “на очигледно гажење људских права и слобода у Црној Гори” 

„Заиста је тешко разумјети да ваше амбасаде званично ћуте на очигледно гажење људских права и слобода у Црној Гори. Не ради се о ексцесу него о организованој полицијској репресији и тортури која се спроводи у продуженом трајању, а све у интересу једне политичке партије и једне политичке личности“, казао је Даниловић.

Он додаје да је „ваљда данас свим посматрачима прилика јасно да су изазивачи ових ужасних и потресних сцена, у вези са нашом Црквом и политичким приликама у Будви, људи који воде ДПС на државном нивоу?

„Ваљда и без много анализа видите да је ријеч о покушају завођења диктатуре од стране Мила Ђукановића? Ваљда је свакоме добронамјерном јасно да се ради о бруталном системском изазивању немира како би се владало на сукобима“, навео је он.

Казао је да „нама није заметнула или наметнула неспоразум Русија, а није ни Кина.“

„Свјесни сте да је Ђукановић усвајањем Закона о слободи вјероисповијести угрозио основне слободе и права, изазвао револт, погазио Устав, испровоцирао велике неспоразуме и отворио лов на свакога ко се супроставља неслободи. Свјесни сте да корупцијом изазива хаос у Будви, те да је ситуација доведена до усијања“, рекао је Даниловић.

Он је додао да људи ризикују здравље да би одбранили европске вриједности, ризикују јер под плаштом епидемије Ковида-19 Ђукановић ствара неподношљиве услове за свакога коме је подједнако стало до слободе, својих права и властитог живота.

„Ми смо свјесни чињенице да диктатор неће попустити, ако му се не стане на пут. Ваше државе то најбоље знају. Грађани Црне Горе немају много избора; или ће голим рукама бранити елементарна демократска права ризикујући највише што имају или ће се у тишини помирити са тиранијом и ропством“, саопштио је.

Он је поручио амбасадорима да су њихове земље а посебно њихова демократија обавезне су да бране идеале у које вјерује поштен свијет у Црној Гори.

„Обавезни сте да проговорите јер представљате народе који нису склони овим ужасним тишинама. Обавезни се јер се ради о зједничкој будућности, о заједничким и универзалним вриједностима, а не о нашем хиру и политичком такмичењу„, јасан је Даниловић.

Како је додао, брутална је лаж да се овдје разрачунава владајућа структура са противницима државе, те да им зато треба одријешити руке.

„Брутална је лаж да је грађански отпор наводно инициран жељом Москве да дестабилизује Црну Гору. Једина истина је да у срцу Европе и пред очима Европљана једна полицијска хунта терорише грађане који никада до сада нису осјетили праву и истинску слободу“, казао је Даниловић и додао:

„Разумијемо дипломатију, али њој нема мјеста када се подривају темељи и начела слободног друштва. На крају, није и не може бити питање на чијој сте страни – не очекујемо сврставање уз власт или опозицију. Питање је јесмо ли заједно на стани европске демократије? Јесте ли ви на својој страни“, упитао је Даниловић у отвореном обраћању амбасадорима.

извор: фесјбук – Уједињена ЦГ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s