CG - POLITIKA CRNA GORA

Bečić i Lekić: U CG uvedena otvorena diktatura

Danas je u Podgorici održana zajednička pres-konferencija Demokrata, Demosa, pokreta Nova ljevica, Društva za istraživanje politike i političke teorije i Radenka Lacmanovića, borca za ljudska prava. Na pres-konferenciji Aleksa Bečić i Miodrag Lekić govorili su o uvođenju otvorene diktature u Crnoj Gori u posljednjih nekoliko dana.

Фотографија корисника Aleksa Becic - Demokrate - Demokratska Crna Gora

„Juče ste imali prilike da vidite najnoviju, ali najbrutalniju, najmonstruozniju fazu u sprovođenju državnog udara i desanta na Budvu i Crnu Goru od strane M. Đ. i DPS-a. Gledate suspenziju Ustava, zakona, slobode i prava kretanja prava na rad, jednom riječju pravnog poretka u Crnoj Gori. Vidjeli ste da parapolicijske i kriminalne strukture ne samo da rukovode Opštinom Budva, već su juče krenuli da fizički zlostavljaju, brutalno tuku nedužne građane, bacaju opasna hemijska sredstva na starije ljude, žene, djecu.Vidjeli ste da je u Nikšiću predsjednik OO Demokrata, Marko Mitrović, zadobio teške povrede bubne opne, vidjeli ste kako se atakuje, od strane UP, na narodnog poslanika, Moma Koprivicu koji nije pružao otpor. Vidjeli ste sve što ne priliči zemlji članici NATO-a, kandidatu za članstvo u EU i sve ono što ne priliči civilizaciji i demokratiji 21. vijeka“, podsjetio je Bečić.

On je dodao da sve ono što smo vidjeli prethodnih dana u Budvi šalje jednu opasnu poruku. „Želim, na prvom mjestu, da upitam predstavnike međunarodne zajednice, i oni su pratili jučerašnji dan, i oni su vidjeli jedan od presedana, a za mene je jedan od presedana bila i činjenica da je premijer javno izdao naredbu da se krene u ovakav, krvnički napad na nedužne građane“.

Bečić, međutim, smatra da Marković nije bio nalogodavac, već samo mikrofona Zorana Lazovića i Milana Roćena, mračnih figura koje, po nalogu Mila Đukanovića, upravljaju ovim situacijama. „Zamislite dno koje je dotakao Marković, kad je pristao da bude portparol Zorana Lazovića i Milana Roćena“, podvukao je predsjednik Demokrata i pozvao predstavnike međunarodne zajednice da saopšte da li se saglašavaju sa onim što smo vidjeli, sa političkom, pravnom, fizičkom, brutalnom silom koja je primijenjena prema svima prethodnih dana i nedjelja. „Ako imamo saglašavanje, to znači da su suspendovani i Ustav i zakoni i pravni poredak, a ako imamo suspenziju pravnog poretka, onda to znači da se moramo vratiti na principe plemenskih zajednica, gdje važi princip sile i princip jačeg. Zato moramo dobiti odgovor na to pitanje, jer on ključno determiniše mnoge procese u ovoj zemlji“, naglasio je Bečić.

Фотографија корисника Aleksa Becic - Demokrate - Demokratska Crna Gora

On je istakao da su danas došli ispred „Limenke“ potpuno ciljno i svjesno da, između ostalog, izraze i protest zbog hapšenja partijskog funkcionera, potpredsjednika partije i dojučerašnjeg gradonačelnika Budva, gospodina Dragana Krapovića. „Zamislite beskrupuloznost i monstruoznost vrha crnogorskog režima kada su, kako vidimo iz medijskih navoda, spremni da Dragana Krapovića, jednog časnog, poštenog i uglednog Budvanina optuže da je član kriminalne organizacije koja je, gle čuda, navodno prije deset dana planirala da blokira saobraćaj u nekoj ulici u Budvi! Da li vi u ovo možete da vjerujete? I ja sam mislio da sanjam kada sam sve to čuo i pročitao. Znači, SDT i specijalni policijski tim prije nekoliko dana ovdje saslušavaju Gojka Liješevića odbornika od 80 godina i Krsta Radovića o tome koliko je bilo diskusija, replika i proceduralnih reagovanja na sjednici Skupštine! Danas vidimo da su se stavili u ulogu saobraćajnih policajaca, pa utvrđuju da li je neko učinio saobraćajni prekršaj u Budvi, od zaposlenih, i to imputiraju Draganu Krapoviću kao navodnom nalogodavcu svega toga… Time se bave specijalni policijski tim i SDT!“ – istakao je Bečić.

„Sa druge strane, na pitanje ko je odgovoran za 200 miliona palih garancija, Milivoje Katniću, ko je ukrao građanima 10,5 miliona u slučaju ‘Limenka’ i mnogo toga drugog“, podsjetio je Bečić.

Bečić zaključuje da su mučki i kukavički priveli Dragana Krapovića, građane Budve i Crne Gore, a nikada nisu imali petlje da pozovu na razgovor Miga Stijepovića i njegovog šefa, aktere jedne od najvećih korupcionaških afera koje poznaju region i Evropa, afere „Koverat“. „Znači, hapsite čovjeka koji je preporodio i moralno, i ekonomski, i investiciono Budvu, gospodina Krapovića, zato što se bori za zaštitu člana 2 Ustava, da oni koji su pljačkali Budvu nikada više ne budu u prilici da to isto urade. Zaista, mislim da se u Crnoj Gori ulazi u jednu crvenu zonu, i to zahvaljujući aktuelnom režimu“ – poručuje Bečić.

Na kraju svog obraćanja, Bečić je najavio nenasilne, moderne i inovativne metode demokratske borbe i dodao da su za prethodnih mjesec i po dana zahvaljujući takvim metodama izvojevali više političkih pobjeda i DPS je zadobio više političkih šamara. „U strahu od tih šamara, oni su pribjegli i svakog dana pristupaju upotrebi sile. Nijedan predstavnik opozicije u Budvi nije niti pozvao na silu, niti je primijenio. Silu su primjenjivali i primjenjuju je isključivo predstavnici vlasti. Opozicija će nastaviti onako kako je radila i kako se pokazalo ispravnim: sinhronizacija postoji u Budvi, spontanost ljudi i spremnost da se brani član 2 Ustava postoje i nastavićemo kao do sada – jer nemaju odgovor na to. Uvijek nenasilno, uvijek demokratski, inovativno, uvijek sa nekom novom idejom na način na koji smo dužni da odbranimo član 2 Ustava Crne Gore. Jer u Budvi se brani Crna Gora, u Budvi se brani Ustav Crne Gore, u Budvi se brani izborna volja građana, i mi smo dužni da odbranimo i Budvu i Crnu Goru jer tu se brane i naša mladost i naša budućnost“, zaključio je predsjednik Demokratske Crne Gore.

Фотографија корисника Aleksa Becic - Demokrate - Demokratska Crna Gora

Miodrag Lekić, predsjednik Demosa, rekao je da su se okupili da pošalju poruku odbrane Crne Gore, demokratske Crne Gore, jedinstva zemlje i dodao da su obije vrijednosti ugrožene planiranim haosom koji se sada realizuje, i da su danas ključne riječi u Crnoj Gori „krađa“, „oduzimanje slobode“, „represija“. „Dobro je rečeno: mi smo iz faze autokratije prešli u fazu diktature, oružane i nasilne“ – naveo je Lekić.

„Dakle, Crna Gora se bori za svoju državu, svoju slobodu i ona će u tome istrajati“, vjeruje Lekić.

Lekić je saopštio da od međunarodnog faktora ne očekuju da arbitrira u Crnoj Gori i dodao da je ono što s pravom traže – da ne dijele komplimente onima koji ugrožavaju demokratiju.

Lekić je pozvao Đukanovića da izađe iz, kako je rekao, svoje kabinetske jazbine, okružene laskavcima, da izađe iz studija zaljubljenih u njega novinara, re da čuja čuje glas javnosti.

izvor: facebook – Demokratska crna gora

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s