CG - DRUŠTVO CRNA GORA

Akcija za ljudska prava objavila priručnik “Sloboda mirnog okupljanja u praksi Evropskog suda za ljudska prava”

NVO Akcija za ljudska prava je objavila priručnik ,,Sloboda mirnog okupljanja u praksi Evropskog suda za ljudska prava”.

Priručnik predstavlja evropski standard prava na slobodu mirnog okupljanja, koji je utemeljen u članu 11 Evropske konvencije o ljudskim pravima i izgrađen u dugogodišnjoj praksi Evropske komisije za ljudska prava i Evropskog suda za ljudska prava.

Radi se o minimalnom standardu koji Crna Gora mora da obezbijedi, što znači da ga državni organi, posebno policija, državni tužioci i sudije, moraju primjenjivati. Međutim, oni mogu da obezbijede i viši standard prava od onog koji je predstavljen u priručniku.

Priručnik objašnjava da pravo na slobodu mirnog okupljanja štiti samo ona okupljanja koja nisu nasilna, tj. one učesnike okupljanja koji se ne ponašaju nasilno. Državni organi su dužni da tolerišu i mirna okupljanja koja nisu prijavljena, na primjer, ona koja nastanu kao spontana reakcija na neki događaj, a koja ne remete u većoj mjeri javni red i mir. Evropski sud je naglasio da su slobode okupljanja i izražavanja temelji demokratije i da se okupljenima na mirnom, a neprijavljenom skupu, mora obezbijediti dovoljno vremena da iznesu svoju poruku prije nego što se takvo okupljanje prekine.

Priručnik je nastao u okviru projekta „Okupljanja za ljudska prava: Sloboda javne riječi u javnom prostoru”, koji zajedno sprovode NVO Institut alternativa i Akcija za ljudska prava zahvaljujući podršci Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori. Autori su Tea Gorjanc Prelević i Stefan Šljukić iz Akcije za ljudska prava.

Priručnik je dostupan na crnogorskom i engleskom jeziku na internet stranicama HRA i IA.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s