CG - DRUŠTVO CG - POLITIKA CRNA GORA

Ljekari Demokratske CG: Najstrožije kazniti prebijanje dr Mitrovića

Saopštenje ljekara – članova Demokratske Crne Gore

Ljekari koji su funkcioneri Demokratske Crne Gore:
Dr Albin Ćeman
Dr Valentina Minić,
Dr Tamara Vujović,
Dr Borislav Đurišić,
Dr Milija Mimović,
Dr Anđela Bečić,
Dr Nenad Sekulic,
Dr Goran Jovanovic

Izražavamo najoštriju osudu huliganskog napada na kolegu, dr Marka Mitrovića u Nikšiću, ali osuđujemo i pasivno držanje policije koja je tom prilikom stajala upravo do mjesta ovog varvarskog čina.

Duboko smo razočarani što su iz ovog nasilničkog i huliganskog događaja, uprkos video zapisima, proistekle neistinite tvrdnje službenika policije, v.d. direktora bolnice, g. Ašanina i gradonačelnika Nikšića, g. Grbovića, koji su, umjesto osude huligana zbog prebijanja ljekara, prvo pokušali da optuže još jednog uglednog nikšićkog hirurga da nije želio pružiti medicinsku pomoć policajcima.

Budući da je istina osnov zdravstvene profesije, lijepo bi bilo čuti odgovore na sledeća pitanja:

Da li ste se gospodine Ašanin, zapitali ko je zvjerski napao ljekara one bolnice, čiji ste vi v.d. direktora?

Da li ćete ipak smoći snage da osudite taj gnusni čin čija je žrtva, Vaš kolega, dr Mitrović? 

Da li ćete dozvoliti sebi da, kao v.d. direktora bolnice, budete jedini čovjek koji nije osudio napad huligana na ljekara koji radi upravo u toj bolnici? 

Ovakvi događaji beskrajnog uniženja  medicinske struke, ne služe na čast ni kaznenoj ekspediciji g. Ašanina, a ponajmanje jednom gradonačelniku.

Gospodine Grboviću, Vaša je dužnost da budete predstavnik svih građana, da se, u ime građana zalažete za mir i smanjenje tenzija, a ne da krajnje neprimjerenim izjavama pozivate ljude da se u doba epidemije korona virusa ne liječe kod svojih doktora, koje predstavljate kao nesavjesne, nečasne i nedostojne ljekarske profesije i prakse, čime dovodite sebe u zonu krivične odgovornosti ugrožavajući zdravlje građana na jedan vrlo opasan način.

Pozivamo organe reda da hitno utvrde identitet huligana kako bi građani mogli bez straha da se kreću nikšićkim ulicama. Centar bezbijednosti Nikšić pozivamo da bez odlaganja utvrdi identitet i najstrožije sankcioniše službenike policije koji su cijeli čin prebijanja dr Mitrovića pasivno posmatrali, a g. Grbovića da se izvini javnosti zbog izrečenih neistina, pozove građane da se liječe kod svojih doktora u zdravstvenim ustanovama i podnese ostavku zbog prijetnji po javno zdravlje građanki i građana Nikšića.

U skladu sa navedenim, neophodno je da ljekari u toku vršenja svoje humane dužnosti na radnom mjestu, dobiju status službenih lica kako bi bili zaštićeni od batinaša, ali i od partijskih kadrova koji su se poslednjih dana brutalno obrušili na njih zbog podrške Crkvi u borbi protiv diskriminacije. 

Ovom prilikom pozivamo sve ljude na odgovornim pozicijama da se ograde od nasilja, brutalnosti i torture, te pozovu na mir, toleranciju, i poštovanje ljudskih prava, u kojim, sloboda mišljenja i govora imaju posebnu vrijednost.

izvor: demokrate.me

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s