CG - DRUŠTVO CRNA GORA

NKT: Dalje otvaranje granica biće usklađeno sa odlukama EU

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) je na današnjoj sjednici, kojom je predsjedavao predsjednik Milutin Simović, konstatovalo da su sve mjere ovog tijela i aktivnosti nadležnih organa doprinijele visokim nivoom zaštite zdravlja i životâ građana.
„Nacionalno koordinaciono tijelo je profesionalno i nepristrasno analiziralo epidemiološke podatke koji su stizali iz pojedinih država i dosljedno donosilo odluke sa ciljem zaštite zdravlja i životâ građana Crne Gore i stranaca u našoj zemlji. Putevi importacije koronavirusa u našu zemlju usljed neodgovornosti pojedinaca i razvoj epidemiološke situacije u državama regiona potvrdili su da smo i ovog puta donijeli ispravne odluke u interesu građana Crne Gore i javnog zdravlja“ – konstatovano je na sjednici.

sa sjednice NKT-a


Sa žaljenjem je primljena vijest da su dvije osobe inficirane koronavirusom danas preminule, a da se za treću preminulu osobu čekaju rezultati testa na koronavirus. Nacionalno koordinaciono tijelo je izrazilo saučešće porodicama preminulih i konstatovalo da danak uzima virus koji je u našu zemlju nedavno importovan iz regiona.
U okviru analize epidemiološke situacije u Crnoj Gori NKT je informisano da je broj testiranja na koronavirus u odnosu na broj stanovnika u našoj zemlji među najvišima u regionu i u skladu sa najvišim evropskim standardima. Data je puna podrška Institutu za javno zdravlje da nastavi visoku stopu testiranja.
Potvrđujući i na ovom planu strateško opredjeljenje Crne Gore da kao vodeća država kandidat za članstvo u Evropskoj uniji poštuje, slijedi i primjenjuje evropska pravila i principe Nacionalno koordinaciono tijelo je odlučilo da dalju politiku otvaranja granica, što je izvjesna potreba naše ekonomije, uskladi sa politikom i odlukama Evropske unije čim one budu konačne i saopštene.
Analizirajući pojedine dnevnopolitičke pojave u javnom prostoru NKT podsjeća da je uspjeh u prvoj fazi odgovora na koronavirus rezultat ukupnog zajedništva, solidarnosti i discipline, što je više puta saopštavano javnosti.
„Isticanje razlika, pojave spiskova kojima svjedočimo i raznih prebrojavanja nijesu put za uspjeh nego put za neuspjeh. To je svakom jasno“ – konstatovalo je NKT uz poruku i poziv da treba da nastavimo svi zajedno da odgovorno čuvamo zdravlje i živote svih naših građana i da zajedno sačuvamo našu ekonomsku supstancu. Moramo i sada biti solidarni i združeni jer je to uslov za uspjeh cijelog društva.

izvor: Vlada CG

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s