CG - DRUŠTVO CRNA GORA

Najavljen početak projekta “Nastavnik za 21. vijek”

Ministar prosvjete dr Damir Šehović i direktorica British Council Montenegro Vanja Madžgalj, potpisali su danas u prisustvu ambasadorke Velike Britanije, Nj. E. Alison Kemp, sporazum o početku projekta – “Nastavnik za 21. vijek”, vrijedan preko 400 000 eura, kroz koji će 4 556 nastavnika osnovnih škola biti obučeno za vještine kritičkog mišljenja, rješavanja problema i kodiranja. Ovim sporazumom proširuje se saradnja na postojećem projektu „Škole za 21. vijek“, koji finansira britanska vlada, a koji se sa Britanskim savjetom realizuje već tri godine.

Ministar Šehović je rekao da je Vlada za ovaj projekat izdvojila oko 250 000 eura, dok je ostatak sredstava obezbijedio Britanski savjet. On je rekao da će projekat trajati dvije godine, te da je ideja da kroz obuke nastavnici ovladaju vještinama koje su potrebne za nastavu 21. vijeka, te stečeno znanje prenesu na učenike uzrasta od 6 do 15 godina.

Фотографија корисника Ministarstvo prosvjete Crne Gore

Povodom početka projekta “Nastavnik za 21. vijek” ministar Šehović je rekao:

„Vjerujem da će ove obuke biti interesantne našim prosvjetnim radnicima koji su i u ovim, posebnim uslovima, pokazali da su spremni za digitalizaciju u obrazovanju.

Ovim sporazumom proširili smo saradnju na projektu „Škole za 21. vijek“, koji je, već dao sjajne rezultate, omogućio našoj djeci da osnuju mikrobit klubove i po prvi put koriste mikrobit uređaje. Vjerujem da je to bio odličan korak, budući da je mikrobit zainteresovao veliki broj učenika koji su ostvarili zavidne rezultate u njegovoj primjeni“, rekao je ministar i dodao da će do kraja 2021. godine sve škole u Crnoj Gori imati određeni broj mikrobit uređaja, te da će ih ukupno u našim školama biti oko 4000. Dodatno, kroz novi projekat, svi klubovi za kodiranje osnovnih škola biće opremljeni osnovnim dodacima mikrobita u cilju kvalitetnijeg i kompleksnijeg programiranja kao vannastavne aktivnosti.

Na ovaj način pokazujemo odgovoran odnos prema izazovima koji su pred nama, jer oba projekta imaju za cilj da mladu populaciju pripreme za vrijeme koje dolazi, a koje će biti drugačije u odnosu na ovo kojem danas svjedočimo“ poručio je ministar.

On je naglasio da ovo nije jedini projekat kada je riječ o digitalizaciji u obrazovanju, te podsjetio da je nedavno sa kompanijom M:tel potpisan sporazum vrijedan oko 250.000 eura kojim je predviđena izrada digitalnih udžbenika za prvi razred osnovne škole iz gotovo svih predmeta, kao dopuna udžbenicima. Plan je da budu u funkciji naredne školske godine, a naziv projekta je “Digitalna učionica”.

Direktorica British Council Montenegro, Vanja Madžgalj rekla je da današnje potpisivanje Sporazuma predstavlja novo poglavlje u uspješnoj saradnji Ministarstva prosvjete i Britanskog savjeta.

„Danas, kada se svijet suočava sa zdravstvenom, društvenom i finansijskom krizom, naše partnerske institucije odlučile su da izdvoje značajnu sumu novca kako bismo na sistemski način pristupili modernizaciji nastave i nastavnicima omogućili da steknu ključne vještine koje su za neophodne za modernu nastavu 21. vijeka. Sporazum koji smo danas potpisali zapravo predstavlja širenje projekta „Škole za 21 vijek“, zato što su Vlada i Ministarstvo prosvjete uvidjeli da je investicija u razvoj digitalnih vještina i inovacija ulaganje u budućnost i razvoj crnogorskog društva i ekonomije“, rekla je Madžgalj.

Ona je rekla da se ovaj projekat bavi upravo vještinama neophodnim za 21. vijek, te da je uloga obrazovnog sistema da iznjedri nove generacije radne snage koje će odgovoriti izazovu nove digitalne ekonomije.

Ambasadorka Velike Britanije, Nj. E. Alison Kemp je rekla da projekat „Škole za 21. vijek“ ima za cilj da mlade ljude uči vještinama koje će im biti potrebne kako bi bili aktivni članovi našeg budućeg digitalnog društva. Ona je zahvalila Vladi Crne Gore što je prepoznala značaj ovog projekta i dala podršku za njegov nastavak.

izvor: facebook – Ministarstvo prosvjete CG

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s