SVIJET SVIJET - DRUŠTVO

“Remdesivir” – prvi lijek koji pomaže u liječenju kovida 19 dozvoljen u EU

Evropska komisija dala je uslovnu dozvolu za stavljanje u promet lijeka “remdesivir”, koji je postao prvi medikament za liječenje kovida 19 sa dozvolom na nivou Evropske unije. Izdavanje odobrenja je trajalo samo sedam umjesto uobičajenih 67 dana.

U Briselu navode da je odobrenje za “remdesivir” izdato po ubrzanom postupku nakon preporuke Evropske agencije za lijekove koju su usvojile i države članice EU.

Izdavanje odobrenja je trajalo samo nedelju dana od preporuke Evropske agencije za lijekove u odnosu na uobičajenih 67 dana koliko je Evropskoj komisiji obično potrebno da bi odobrila neki proizvod.

Komesarka zadužena za zdravlje Stela Kirijakides naglašava da je ovim učinjen značajan korak u borbi protiv virusa.

“Činjenica da smo odobrenje dali za manje od mjesec dana od podnošenja zahtjeva, pokazuje koliko je EU spremna da što brže reaguje kada se pojavi neki novi lijek. Prevrnućemo svaki kamen pokušavajući da obezbedimo efikasno liječenje ili vakcinu protiv koronavirusa”, izjavila je Kirijakidesova.

U Komisiji navode da je “remdesivir” sada dozvoljen za uslovno stavljanje u promet što je jedan od mehanizama EU napravljenih da bi se osigurao rani pristup lijekovima potrebnim kao odgovor na hitne situacije kao što je trenutna pandemija.

izvor: RTS

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s