CG - POLITIKA CRNA GORA

Demokrate: RTCG se otvoreno svrstao na stranu DPS režima

Saopštenje Demokratske Crne Gore

Nacionalni javni servis RTCG otvoreno se svrstao na stranu DPS režima, postajući tako jedan od njegovih ključnih autokratskih elemenata. Tako je medijska kuća svih građana poslednjih mjeseci vidno upregnuta protiv Demokrata do mjere da se blokira i pravo na odgovor koje proističe iz Zakona o medijima, ali i iz osnovnog principa novinarstva – neka se čuje i druga strana.

Naime, RTCG je dao javni prostor osvjedočenom zastupniku interesa vladajućeg režima, gospodinu Ljubu Filipoviću, u emisiji ,,Argumenti” RTCG 1,  18. maja ove godine da iznese niz neistina  na račun poslanika Demokrata Dženana Kolića i njegovog iskrenog gesta podrške progonu vjerskih velikodostojnika. Takođe, u toj emisiji Filipovićevu neutemeljenu konstataciju podržala je i voditeljka emisije koja je krajnje pristrasno prokomentarisala “da političke partije koriste baš svaku situaciju za svoje ciljeve” direktno i neskriveno aludirajući na Demokrate.

Na ovakvo skandalozno postupanje voditeljke, koja nije u emisiju pozvala drugu stranu, odnosno predstavnika Demokrata kako bi imao priliku da opovrgne navode Filipovića, uložen je prigovor urednici prvog programa RTCG u kome smo prigovorili i na odabir gostiju,  uz uvažavanje prava uredništva, i na ono što je u toj emisiji izrečeno. Na ovaj prigovor urednica je odgovorila na sledeći način: “Dobili smo Vaš zahtjev da se objavi reagovanje na navode gostiju u emisiji „Argumenti“ TVCG 18.maja. Pošaljite reagovanje, biće objavljeno u skladu sa zakonom.”

Odmah potom je upućeno reagovanje koje je u skladu sa zakonom trebalo biti pročitano, odnosno objavljeno u narednoj emisiji. Međutim, voditeljka je u emisiji 1.6.2020. godine odbila da omogući ostvarivanje zakonskog prava poslaniku Koliću i izvrši svoju zakonsku obavezu. Pored toga, opet je dala sebi za pravo da veoma pristrasno komentariše reagovanje koje prethodno nije ni pročitala, čime je ovaj grubi prekršaj dobio i kvalifikovan oblik.    

Kako bi se javnost uvjerila u skandaozno ponašanje RTCG prema Demokratama, dostavljamo na uvid video zapis obraćanja voditeljke emisije “Argumenti”, kao i prethodni odgovor urednice prvog programa na prigovor Demokrata.  

Demokrate će povodom navedenog postupanja uložiti prigovor Agenciji za elektronske medije, u očekivanju da će se omogućiti ostvarivanje prava u skladu sa Ustavom i zakonima Crne Gore.

Inače, na neutemeljene navode Filipovića, poslanik Demokrata Dženan Kolić je istakao, da će uvijek i svuda stati u odbranu braće pravoslavaca i katolika jer je u tom duhu vaspitan. Zbog toga je i Demokratska Crna Gora posebna. Zbog toga što smo porodica koju čine ljudi svih vjera i nacija, koji su uvijek tu jedni za druge. Tako smo na principima bratske sloge izgradili naš politički gorostas, želimo da u istom duhu izgradimo Crnu Goru u kojoj će svaki njen građanin, bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost i bez obzira na politička uvjerenja, imati sva prava i život dostojan čovjeka.

Demokratska Crna Gora

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s