CG - DRUŠTVO CRNA GORA

MUP: Tvrdnje o fantom biračima su apsolutno neistinite


Birački spisak vodi se u skladu sa zakonom i Ustavom i u njemu nema neregularnosti. Tvrdnje o fantom biračima su apsolutno neistinite – saopštili su iz kabineta ministra unutrašnjih poslova reagujući na tvrdnje SNP-a.

povezano: https://publikum.me/2020/07/04/snp-nuhodzic-i-veljovic-da-objasne-otkud-541-000-biraca-u-cg/

Iz te političke partije su kazali da je vrijeme je da Veselin Veljović i Mevludin Nuhodžić objasne otkud 541.000 birača u zemlji koja broji 622.000 stanovnika i “šta ćemo sa desetinama hiljada fantom birača koji decenijama donose “pobjede” Demokratskoj partiji socijalista”.

  • Birački spisak se formira na osnovu podataka iz registra prebivališta, registra crnogorskih državljana, i matičnih registara rođenih i umrlih (tzv. izvorni registri), za raspisane izbore, odnosno glasanje, i isti se ažurira permanentno i u kontinuitetu. U birački spisak upisuju se državljani Crne Gore koji imaju biračko pravo, a nakon donošenja odluke o raspisivanju izbora i lica koja biračko pravo stiču najkasnije na dan izbora, prema mjestu prebivališta – navode iz kabinete ministra Nuhodžića.

Ističu da se svaka promjena koja se evidentira u nekom od izvornih registara, automatski se generiše i u biračkom spisku.

  • Imajući u vidu da se birački spisak vodi kao elektronska zbirka ličnih podataka, primjenom jedinstvenog programskog rješenja, na biračkom spisku, po automatizmu, može se naći samo crnogorski državljanin koji ispunjava uslove iz Ustava i zakona koji regulišu ovu oblast. Dakle, birački spisak je kvalitetna, ažurna i tačna baza podataka u čiji kvalitet se, shodno Zakonu o biračkom spisku, elektronskim putem, odnosno vršenjem uvida u birački spisak i promjene koje su u njemu nastale, mogu uvjeriti i parlamentarna stranka, podnosioc potvrđene izborne liste, i nevladina organizacija ovlašćena za praćenje izbora – stoji u saopštenju.

Kako navode, Državna izborna komisija ima pravo pristupa svim elektronskim registrima i drugim evidencijama o građanima, koje sadrže podatke bitne za vođenje biračkog spiska, pravo uvida u službenu dokumentaciju kojom raspolaže organ državne uprave, organ lokalne uprave i drugi organ i organizacija na osnovu koje se vrši promjena u biračkom spisku, te ukazuje Ministarstvu na potrebu otklanjanja utvrđenih nepravilnosti u vođenju biračkog spiska.

  • Povodom Odluke predsjednika Crne Gore o raspisivanju izbora za poslanike u Skupštini Crne Gore, Odluke o raspisivanju izbora za odbornike u: Skupštini opštine Andrijevica, Skupštini opštine Budva, Skupštini opštine Gusinje i Skupštini opštine Kotor, kao i Odluke o izmjeni Odluke o raspisivanju izbora za odbornike u Skupštini opštine Tivat, za 30. avgust 2020., shodno ovlašćenjima iz člana 16 i 17 Zakona o biračkom spisku, Ministarstvo unutrašnjih poslova je 22. juna na svojoj internet sranici objavilo numerički tabelarni prikaz podataka o promjenama nastalim u biračkom spisku u cjelini i po jedinicama lokalne samouprave, u odnosu na birački spisak po kome su održani prethodni predsjednički izbori 15. aprila .2018., kao i saopštenje da izlaže birački spisak, odnosno dio biračkog spiska za jedinicu lokalne samouprave za koju su raspisani izbori na uvid biračima, i obavještava birače o vremenu i načinu uvida, i mogućnosti da zatraže promjenu podataka upisanih u birački spisak – navode iz MUP-a.

http://www.mup.gov.me/pretraga/227555/Saopstenje-za-javnost-i-numericko-tabelarni-prikazi-podataka.html

Iz MUP-a ističu da je u izdanju dnevnih listova Pobjeda, DAN, Dnevne novine, ND Vijesti, od 23. juna objavljeno saopštenje i numeričko tabelarni prikazi promjena u biračkom spisku-za birački spisak u cjelini i za opštine za koje su raspisani lokalni izbori, te je i ova obaveza realizovana u zakonskom roku.

  • Podsjećamo, uvid u birački spisak, birač može ostvariti lično, uz važeću ličnu kartu ili pasoš, na šalterima područnih jedinica i filijala za građanska stanja i lične isprave MUP-a, svakim radnim danom (od ponedjeljka do petka) u terminu od 8 do 14 sati osim u Područnoj jedinici za građanska stanja i lične isprave Podgorica, gdje se uvid u birački spisak može ostvariti u periodu od 08 do 18h. Prilikom neposrednog uvida, birač može zatražiti promjenu podataka upisanih u birački spisak – stoji u saopštenju. Birač može izvršiti uvid u birački spisak direktno i preko internet portala http://www.biraci.me/.
  • Na tom portalu, građanin unosom broja lične karte ili pasoša može provjeriti da li je u biračkom spisku i na kojem biračkom mjestu glasa. Obzirom na to da je tačnost adrese na kojoj građanin živi važna za tačnost biračkog spiska, na portalu je ostavljena mogućnost podnošenja elektronskog zahtjeva za promjenu adrese u okviru opštine u kojoj ima prijavljeno prebivalište. Takođe, građanin zahtjev za promjenu adrese može podnijeti i lično, na šalterima područne jedinice/filijale za građanska stanja i lične isprave Ministarstva unutrašnjih poslova, u opštini u kojoj ima prijavljeno prebivalište – navodi se u reagovanju MUP-a.

izvor: pobjeda.me

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s