CG - POLITIKA CRNA GORA PLJEVLJA PLJEVLJA - POLITIKA

Mlade Demokrate Pljevlja: Univerzitet Crne Gore teret krize prebacuje na studente

Saopštenje Mladih Demokrata Pljevlja

Nakon uvođenja obaveza na Univerzitetu Crne Gore, može se zaključiti da je vlast nakon velikih napada i prijetnji upućenih narodu, stavila na metu još jedan ogranak društva – studente. Prije svega,  brutalno su napali demokratski poredak, što smo mogli da vidimo na osnovu dešavanja koja su se dogodila u Budvi, gdje je pokušana nasilna i nelegalna smjena vlasti uz potpuno kršenje izborne volje građana ovog grada. Privođeni su i poslanici, i odbornici i funcioneri opozicionih partija. I dok se, potpuno ironično, potpredsjenik Demokratske Crne Gore, Dragan Krapović, privodi i optužuje za formiranje kriminalne organizacije, istinski kriminalci se ne dovode u pitanje. Masovni napadi policije, prebijanje velikog broja građana Crne Gore postao je jasan pokazatelj slabosti aktuelne vlasti i vladajuće koalicije. Kao što se da vidjeti, pendrek i sila su ostali jedini saveznici i jedini lijek koji se po ,,receptu“ može prepisati jednom ,,ludačkom pokretu“, građana koji su ,,bolesni“ od nezadovoljstva autokratijom, tiranijom i diktaturom koja vlada već 30 godina i doživljava svoj vrhunac u zadnjih godinu dana.

Nakon svih ovih dešavanja, na red su došli i studenti Unierziteta Crne Gore. Kako je u jednoj ,,demokratskoj državi“, u kojoj je obrazovanje besplatno, došlo do toga da studenti odjednom moraju platiti 500 eura po semestru, odnosno 1000 eura da bi završili sepicijalističke studije svog fakulteta? Jasno je šta će biti odgovor i opravdanje – virus Kovid 19. Ako je već virus uzdrmao jednog ,,ekonomskog lidera u regionu“, da li je u redu izlaz iz krize tražiti u studentima, koji možda i najviše osjećaju krizu?

Naravno, opravdanje vlast uvijek nalazi, kao i ranijih godina, u ,,porastu ekstremnog nacionalizma i pokušaja urušavanja nezavisnosti i samostalnosti Crne Gore“. Zbog ovih zastrašivanja koje vladajuća partija upućuje javnosti došlo je do podjela koje i dalje cijepaju Crnu Goru koja bi trebalo da bude država svih građana. Da li studenti, koji su buduća intelektualna elita, treba takođe da budu okarakterisani kao ,,ludački pokret“ samo zato što se bore za svoja prava i budućnost i što ne prate slijepo korake ,,VOĐE“? No, opšte pravilo koje se u istoriji ponavlja govori da je svaka diktatura završila nakon što je narod postao svjestan snoje snage i svojih mogućnosti.

Ne može se zavadama dovijeka kačiti maska na lice građana. Da je kraj DPS-a blizu jasno je nakon objavljivanja rata svim granama društva u kojem nisu pošteđeni ni oni na koje bi država najviše trebalo da bude ponosna. Niko više ne vjeruje u priče koje se djeci pričaju pred spavanje. Narod, koji ste smatrali djetetom, konačno je odrastao.

Mladi Demokratske Crne Gore – Pljevlja

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s