CG - POLITIKA CRNA GORA

SNP odgovorio MUP-u: Uvid u birački spisak nije kontrola

Uvid u birački spisak nije kontrola, a jedino ko može da kontroliše je DPS, jer je čak i Državnoj izbornoj komisiji (DIK) oduzeta tehnička mogućnost da pregleda odjednom veći broj novoupisanih birača, ocijenjeno je iz Socijalističke narodne partije (SNP).

“Drago nam je što smo resor Mevludina Nuhodžića konačno natjerali da počne da se bavi onim što mu je nadležnost i za šta su njegovi zaposleni plaćeni od strane građana. Sigurni smo da je svakome u Crnoj Gori jasno da je sređivanje nepravilnosti u biračkom spisku, njegovo stavljanje na uvid javnosti i vršenje neophodnih izmjena ono što je potrebno raditi manje od dva mjeseca do izbora, a ne progoniti sveštenike, prebijati opozicionare i slobodne građane, hapsiti čitave opštine i rušiti manastirske konake”, navode iz SNP-a.

MUP je, kako navode iz SNP-a, ponovo propustio da odgovori na pitanje “otkud u Crnoj Gori čak 541.000 birača”.

“Razjašnjenja radi, ukazujemo da bi u slučaju da u Crnoj Gori sa 622.000 stanovnika zaista ima toliko birača, bilo svega 13,02% maloljetnih osoba, dok je po nalazu EK 2016. godine bilo 22,02% stanovnika od 0-17 godina. Takođe, bilo bi dobro kada bi MUP objavilo broj registrovanih državljana u Crnoj Gori, podatak koji nemamo od popisa sprovedenog 2011. godine”, kažu u SNP-u.

Ukazuju da se uvidom u birački spisak “ne može utvrditi ko su birači koji godinama, pa i decenijama, žive u inostranstvu, a upisani su u birački spisak prema njihovom poslednjem prebivalištu u Crnoj Gori prije odlaska u inostranstvo”.

“Ministarstvo unutrašnjih poslova, iako mu je to u nadležnosti, ne čini ništa da po službenoj dužnosti terenskom provjerom utvrdi podatke o državljanima Crne Gore koji ne žive u mjestu koje su prijavili kao svoje poslednje prebivalište jer su napustili Crnu Goru i žive i rade u inostranstvu. Na taj način, svima postaje jasno koliko je dijaspora važna u ostvarivanju izbornih pobjeda DPS-a i zašto je vladajućoj partiji tako bitno da obezbijedi prisustvo njenih članova u Crnoj Gori na dan izbora”, kazali su iz SNP-a.

izvor: rtcg.me

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s