SVIJET SVIJET - KULTURA

Preminuo čuveni kompozitor Enio Morikone

Čuveni italijanski kompozitor i dobitnik Oskara Enio Morikone preminuo je danas u 91. godini u bolnici u Rimu, od posledica prošlonedeljnog pada, saopštio je njegov prijatelj i advokat Đorđo Asuma.

Tokom svoje karijere, Morikone je komponovao muziku za više od 500 filmova i serija uključujući “Bilo jednom u Americi”, “Dobar, loš, zao”, “Nedodirljivi”, “Đango”…morikoneEPA (Paul Bergen)

Kako prenosi italijanska Republika, Morikone je pre nekoliko dana pao i polomio butnu kost. U trenutku smrti pored njega je bila njegova supruga Marija. Iza sebe je ostavio decu i unuke. Morikone će biti sahranjen u krugu porodice.

Tokom svoje višedecenijske karijere Morikone je napravio muziku za filmove “Za šaku dolara”, “Bilo jednom u Americi”, “Malena”, “Nedodirljivi” i mnoge druge, a bio je šest puta nominovan za najveću nagradu u oblasti kinematografije Oskar.

Počasnog Oskara dobio je 2007. godine za svoj značajan doprinos kinematografiji, a Oskara je, kao najstariji dobitnik primio 2016. godine za muziku za film “The Hateful Eight” Kventina Tarantina.

Morikone je rođen u Rimu 10. novembra 1928. godine i svirao je nekoliko instrumenata.

izvor: RTV Vojvodina

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s