PLJEVLJA PLJEVLJA - BIZNIS

Директор Рудника угља Пљевља није доставио имовински картон, из АСК-а најавили испитивање случаја

Након безуспјешног покушаја да пронађу имовински картон Славољуба Попадића, актуелног директора Рудника угља АД Пљевља, на сајту Агенције за спрјечавање корупције (АСК), из портала Ин4с тврде да су се обратили званичним дописом поменутој Агенцији, са молбом да, због интереса јавности, провјере да ли је господин Попадић пријавио имовину за претходну годину и уколико јесте, због чега она није објављена на сајту.

Разлог више за овај корак је непостојање било каквих података о његовој имовини, не само за претходну годину.

Послат допис Агенцији за спрјечавање корупције (Фото: Принтскрин)

Из АСК су, тврди портал Ин4с, благовремено одговорили да у регистру извјештаја о приходима и имовини извршног директора Рудника угља не постоји имовински картон.

„Агенцији за спрјечавање корупције је од почетка године достављено 6.476 извјештаја о приходима и имовини јавних функционера, као и извјештаја државних службеника који имају обавезу предавања извјештаја прописану посебним законом. Агенција је извршила увид у регистар извјештаја о приходима и имовини јавних функционера који се води код овог органа и утврдила да се у њему не налази извјештај г. Славољуба Попадића“, рекли су у АСК у допису нашем порталу.

Подсјетимо, пљеваљски Рудник је преносом свих акција емитента које се воде код CDA, дана 18.07.2018. године, прешао у стопроцентно власништво Електропривреде Црне Горе (ЕПЦГ).

Рудник угља Пљевља

За разлику од првог човјека ЕПЦГ, Игора Новељића, који је благовремено пријавио „позамашни“ кућни буџет, то није био случај са Славољубом Попадићем, иако је достављање на увид имовинског картона за претходну годину до краја марта ове године законска обавеза свих јавних функционера.

То је, међутим, потврдила и АСК, која је најавила у одређене законске санкције у овом случају.

„Агенција ће спровести потребне радње како би утврдила разлог недостављања извјештаја именованог лица овом органу. У случају утврђења индиције да постоје елементи кршења законских одредби које се односе на достављање извјештаја о приходима и имовини јавних функционера, Агенција ће према именованом покренути поступак у складу са законом„, закључено је у одговору АСК на питање ИН4С-а.

Подсјетимо, према незваничним информацијама са којима располажемо, мјесечна зарада Славољуба Попадића је већа од зараде директора ЕПЦГ Игора Новељића, који је АСК пријавио мјесечну зараду од чак 3.036,78 евра. 

Према натписима медија, Попадић је, одмах по ступању на функцију директора Рудника угља себи одредио плату од преко 5 000 евра, што је више него дупло у односу на зараду коју је примао његов претходник Вук Роћен.

Истовремено, Попадић је донио одлуку да се смање плате радника због, како је својевремено изјавио, неиспуњавања мјесечних планова производње.

извор: ин4с.нет

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s