CG - DRUŠTVO CRNA GORA

Đukanović primio šefa UNICEF-a u CG: Prioritet smanjenje dječijeg siromaštva i bolji pristup obrazovanju

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović razgovarao je danas sa novoimenovanim šefom predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huanom Santanderom.

Predsjednik Đukanović je čestitao nedavno stupanje na dužnost, uputio najbolje želje za početak rada na mjestu šefa kancelarije Dječijeg fonda u Podgorici, i poželio Huanu Santanderu uspješnu misiju. 

sa sastanka, foto: predsjednik.me

Crna Gora je veoma ponosna na saradnju sa UNICEF-om i zajednička dostignuća tokom perioda od više od tri decenije, u kojem smo kao država i društvo mnogo toga naučili na planu zaštite i unapređenja prava djeteta. Rezultati ostvareni na planu deinstitucionalizacije, afirmacije ranog obrazovanja, maloljetničkog pravosuđa, prevencije nasilja nad djecom i u brojnim drugim oblastima služe na ponos i Crnoj Gori i UNICEF-u, kazao je Đukanović, uz podsjećanje na prošlogodišnju zajedničku ocjenu, prilikom susreta u Njujorku sa izvršnom direktorkom Henrijetom Fore, da saradnja Crne Gore i UNICEF može biti uzoran primjer i model saradnje između države i Dječijeg fonda.

Đukanović je naglasio da je pred nama puno posla u daljem intenziviranju aktivnosti u pravcu implementacije krovnog strateškog dokumenta za period 2019-2023. Crna Gora je izabrala svoj strateški pravac, a ka ostvarenju cilja i punopravnog članstva u EU jedan od najvažnijih zadataka je unapređenje stanja dječijih prava, istakao je Predsjednik. Država je odlučna da tome nastavi da posvećuje posebnu pažnju i očekuje nastavak snažne podrške UNICEF. Predsjednik je zahvalio UNICEF-u na ostvarenoj saradnji sa svim nivoima vlasti i naglasio da moramo uložiti dodatne napore da dostignemo Kopenhaške kriterijume, uključujući i iz ugla poštovanja prava djeteta. Posvećenost Crne Gore saradnji sa UNICEF-om još jedna je snažna potvrda iskrene privrženosti Crne Gore multilateralizmu i saradnji sa sistemom Ujedinjenih nacija, kazao je Predsjednik. 

Šef kancelarije UNICEF Huan Santander je zahvalio na dobrodošlici i prijemu od strane svih državnih organa, i posvećenosti Predsjednika Crne Gore zaštiti, unapređenju i promociji dječijih prava, i podršci djelovanju UNICEF u zemlji. Uputio je posebne čestitke Crnoj Gori na naporima koje ulaže u borbi protiv pandemije Covid-19, naročito izuzetnom uspjehu u prvom talasu infekcije, uz ocjenu da je Crna Gora bila primjer za cijeli svijet kako se ranim djelovanjem može obuzdati epidemija. Izdvojio je napore u sektoru obrazovanja u kojem su državni organi, uz podršku UNICEF i Crvenog krsta, omogućili da djeca nastave da uče i da nijedno dijete u Crnoj Gori ne bude isključeno iz obrazovnog procesa. Santander je naglasio da drugi talas epidemije sa sobom nosi višestruke izazove zaštite ne samo zdravlja, već i ekonomije, finansija i obrazovnog procesa. U tom kontekstu, UNICEF će nastaviti da daje podršku Crnoj Gori, kratkoročno i dugoročno, sa posebnim akcentom na najugroženiju djecu i porodice.

Zajedno su pozdravljeni ključni prioriteti djelovanja UNICEF u budućem periodu na planu smanjenja dječijeg siromaštva i obrazovanja, gdje je prepoznata potreba intenziviranja aktivnosti sa zadatkom unapređenja kvaliteta i jednakog pristupa obrazovnom sistemu. Dogovoren je dalji nastavak bliske saradnje.

izvor: predsjednik.me

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s