CG - BIZNIS CG - DRUŠTVO CRNA GORA

Fidelity: Trećeg paketa mjera ni na vidiku

Iz Fidelity konsultantske kompanije oglasili su se povodom kašnjenja, od strane Vlade CG, najavljenog trećeg paketa ekonomskih mjera sa ciljem prevazilaženja krize izazvane pandemijom koronavirusa.

Njihovu objavu putem društvene mreže – facebook prenosimo u cjelosti:

TREĆI PAKET I SEDAM PATULJAKA

“Stigao je jul mjesec. Špic je sezone koje nema. Plaže su sablasno prazne radnim danima, ugostiteljski objekti takođe. Hoteli vrište damping cijene za domaćeg gosta koji nema novca ni za tako povoljne aranžmane. Korona se vratila, broj zaraženih vrtoglavo raste. Prazni privatni smještaj niko ne pominje iako se u njemu “vrti” 75% noćenja. Trgovinama, koje 80% profita prave u julu i avgustu, promet je pao za najmanje trećinu. Iznos blokiranih sredstava iznosi skoro 700 miliona eura ili skoro 15% BDP-a. Država će se samo u ovoj godini zadužiti 500 miliona eura, stigao je i MMF. EPCG će se zadužiti za likvidnost 50 miliona eura. Ekonomska aktivnost u zemlji je usporena. Istekao je moratorijum na kredite, poćinje otplata uvećanih rata. Padaju prihodi lokalnih samouprava. Usvojen je netačan rebalans budžeta na premisi da će prihodi od turizma pasti svega 40%. Broj zaposlenih je manji za 25.000 nego u maju prošle godine. Ispucane su subvencije, nema više ni garantovane crkvavice od 200 eura za 65.000 zaposlenih u privatnim kompanijama.

A trećeg paketa mjera uporno nema.

Podsjetimo, od prve najave trećeg paket mjera, lagano prolazi četvrti kalendarski mjesec (aprila, maj, jun, jul).

Sjetite se, prvo je sredinom aprila Predsjednik Crne Gore izjavio: “Vlada bi odmah trebalo da pripremi treći, mnogo ofanzivniji i čisto ekonomski paket mjera za ublažavanje posljedica od koronavirusa, koji će maksimalno brzo ekonomiji dati dinamiku kakvu je imala iz pretkriznog perioda. Vjerujem da će se tokom narednog mjeseca donijeti odluke koje će biti od presudnog značaja za ekonomski i društveni razvoj Crne Gore u narednoj deceniji.”

Nakon ove izjave, imali smo tone i tone izjava o trećem paketu i njegovom uticaju na crnogorsku ekonomiju.

Krajem maja, premijer je izjavio sljedeće: Treći paket mjera je u pripremi. Očekujem da ćemo sjutra imati koordinaciju u odnosu na predložene mjere. Mogu biti usvojene krajem maja, početak juna. Najkasnije prva sedmica juna.”

Prođe prva sedmica juna (sada smo u julu), trećeg paketa – ni na vidiku.

Tako u junu imamo novo ohrabrenje:„Treći paket mjera neće imati u osnovi socijalni aspekt i subvencioniranje, već obezbjeđivanje sredstava za likvidnost i obrtna sredstva. Dakle, i turističkoj privredi ali i drugoj privredi. I naravno sadržavaće mjere za investicije i razvoj, odnosno pokretanje proizvodnje u onim oblastima gdje smo uvozno zavisni.”

Zaista, kome treba treći paket mjera? Crna Gora je lider u regionu i najbrže rastuća ekonomija… Ima samo edan mali problem – za razliku od bajke po kojoj je ovaj post nosi naziv, nema princa na bijelom konju da je spasi od – same sebe.”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s