CG - DRUŠTVO CRNA GORA

Zemlje EU upoznate sa nezakonitim glasanjem ljudi iz dijaspore na izborima u CG

Vlade i ministarstva spoljnih poslova Luksemburga, Njemačke, Švajcarske, Danske, Turske i još nekoliko država, upoznate su minulih dana o pripremama koje crnogorska vlast vrši kako bi 30. avgusta na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori nezakonito glasali i crnogorski državljani koji imaju prebivalište odnosno stalni boravak u tim zemljama.

NVO “Crnogorski otadžbinski pokret” (COP) ostvarila je ovim povodom komunikaciju i sa nekim ambasadama pomenutih zemalja, tokom koje su, kažu, stigle čvrste garancije da će svako nezakonito djelovanje onih koji imaju prebivalište u tim državama u vezi sa crnogorskim parlamentarnim izborima biti strogo sankcionisano.

Iz ove NVO ističu da raspolažu spiskovima birača koji su do sada nezakonito glasali organizovano dolazeći iz dijaspore, a najviše takvih je u biračkim spiskovima u Baru, Plavu, Gusinju i Rožajama. Ti spiskovi, kako kažu, dostavljeni su zemljama u kojima ovi nezakonito upisani “birači” imaju stalno nastanjenje.

Prema MUP-u Crne Gore ovih dana ista NVO uputiće zahtjev za oduzimanje crnogorskog državljanstva onim licima koji žive na Kosovu i Metohiji, gdje su takođe upisani kao “državljani” i ostvaruju duplo biračko pravo. Takvih je najviše iz opštine Peć, a prema podacima do koji je došao “COP”, pretežno su nastanjeni u tamošnjem selu Vitomirica, i ima ih nekoliko hiljada.

Podsjetimo,  2016. i 2018. godine mediji su dokumentovali kupovinu glasova u korist Demokratske partije socijalista u Baru, gdje su upravo glasači koji su nezakonito ostvarivali biračko pravo, za novac glasali partiju Mila Đukanovića. U OO DPS Bar, gdje je sve vrijeme bio i aktuelni potpredsjednik Skupštine Branimir Gvozdenović, za svaki glas “birača” iz dijaspore je na parlamentarnim izborima 2016. isplaćivan iznos od 250 do 450 evra.

O tome su veoma jasno svjedočili sami glasači iz dijaspore, pošto su ih aktivisti Demokratskog fronta na dan izbora svraćali u svoje prostorije, na njihovom putu do prostorija DPS-a u Baru, budući da su ova dva politička subjekta u opštinskoj zgradi u neposrednom susjedstvu, odnosno tik jedni do drugih. Kupljeni glasači DPS-a, podsjetimo, pričali su i novinaru, koji se predstavljao kao funkcioner DPS-a, do detalja ko ih je zvao iz DPS-a, ko im je obećao novac, koliko novca, a većina njih je pokazivala kao dokaz i fotografiju glasačkog listića sa zaokruženim rednim brojem pod kojim je bila Đukanovićeva partija.

Svi ti dokazi predati su nadležnom Tužilaštvu i Upravi policije, ali iz tih institucija nisu našli za shodno da se umiješaju u svoj posao i odgovorne privedu pravdi.

izvor: Barski portal

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s