CG - POLITIKA CRNA GORA

Nikolić: Neprimjeren rječnik MCP, njihova politika biće pobijeđena na izborima

Saopštenje portparola DPS – Miloša Nikolića

Jedna moja opaska u izjavi o neuspjehu sastanka zavađene opozicije, u kojoj sam naveo da je SPC tražila od njih taj susret, izazvala je pravu lavinu optužbi od strane Mitropolije crnogorsko-primorske. I to jezikom koji više dolikuje nekoj podružnici Demokratskog fronta, što ona izgleda sve više i jeste. Zato ću morati da prokomentarišem, kako bi oni rekli, najobičnije laži koje su saopštili.

Prije svega, klasično izvlačenje iz konteksta je tvrdnja da je predsjednik Đukanović rekao da će pobijediti Srpsku pravoslavu crkvu krajem avgusta. Ono što jeste istina i što je činjenica jeste da ćemo pobijediti politiku koju otvoreno personifikuje ta crkva u Crnoj Gori, koja se ne razlikuje od anticrnogorskog nastupa prosrpske opozicije. Kvalifikative o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, koje odbacujem, ne želim ni da komentarišem. 

SPC je sebe, dodatno, postavila i u ulogu Ustavnog suda, pa su Zakon još proglasili i neustavnim, ne pominjući kako još uvijek nijesu podnijeli inicijativu za ocjenu ustavnosti. Što će im Ustavni sud kad tu odluku mogu donijeti i sami. Kao što misle da im je za gradnju dovoljan Amfilohijev blagoslov umjesto građevinske dozvole. 

Javnosti radi, a vezano za kontekst moje opaske u komentarisanom saopštenju, želim da podsjetim kratko na veze Mitropolije sa opozicijom i saradnju u svim aktivnostima koje su bile protiv zvanične politike Crne Gore a što su pokušali demantovati u svom pamflet saopštenju. Samo nekoliko podsjećanja. 

Još 2008. lider DF Mandić i mitropolit Amfilohije sa istog mikrofona su se obratili na protestu povodom odluka o priznanju Kosova. Amfilohije je došao nenajavljen i održao govor o izdaji. Slično je bilo i u oktobru 2015. na protestu DF, kad je sa njihove bine razrađivao spoljnopolitičke teze opozicije. U septembru 2017. našao se u ulozi posrednika u pokušaju da učini prihvatljivom platformu za posvađane opozicionare. O redovnim konsultacijama o kojima nema zvaničnih objava da i ne govorimo. I o susretima sa medijskim poslenicima bliskim Mitropoliji i dijelu opozicije. Tu je i Amfilohijeva desna ruka, Gojko Perović, koji s vremena na vrijeme pokušava da moderira sastanke među posvađanim opozicionarima. Mada određeni krugovi u Beogradu ne vjeruju ni jednom ni drugom, kad je u pitanju njihova srpska opcija. Džaba im koliko god se trudili da ne budu Crnogorci. 

Nema potrebe da podsjećamo na sve političke izlete mitropolita i drugih visokih predstavnika Srpske pravoslavne crkve tokom takozvanih litija, koje nijesu ništa drugo nego otvoreni anticrnogorski politički protesti kamuflirani pod crkvenim sloganom. Uostalom, da je SPC izvođač radova DF-a otvoreno je priznao vojvoda Mandić početkom godina na RT Vojvodina. „Nije ih pozvala crkva“, kazao je Mandić, „ja sam ih pozvao da izađu na ulice u ime DF-a“. Nikada iz Mitropolije nije bilo demantija. 

Na kraju, ko širi laži, prosudite sami. DPS će naravno pobijediti 30. avgusta, kako god se to u Mitropoliji doživljavalo. 

Miloš Nikolić, portparol Demokratske partije socijalista Crne Gore

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s