CG - POLITIKA CRNA GORA

Даниловић: Ђукановићево “млатарање” по датумима изазива муку и стид код образованих људи

Лидер Уједињене Црне Горе, Горан Даниловић рекао је данас да су Петровићи, а не Ђукановић, учинили Црну Гору независном 

Ту историјску истину неће нико и никад сакрити понарочито не Ђукановић са својим “пригодним” обраћањима из којих врви незнање, историјско несналажење и млатарање по датумима и догађајима од којег образоване људе припадне мука и стид, истакао је Даниловић.

Све смо окренули наопако али многи ћуте јер код нас је сваки приговор државној власти и симболици државе антидржавни удар, казао је посланик Уједињене Црне Горе.

Он је истакао да су се тако ућутали сви који се плаше да приговарањем не поштују државу, сви који себе сматрају уредним подстанарима у властитој земљи. На данашњи дан 1878. на Берлинском конгресу призната је независност Црне Горе – данас је тако истински Дан независности јер државу смо имали и прије, а да нисмо не би нам могао нико признати независност.

„Ипак, овдашња владајућа клика жељна је себе да учини историјском генерацијом придајући себи незаслужену важност одређивањем 21. маја за Дан независности и понижавајући притом независност коју је Црној Гори након вјекова окупације и неслободе изборила генерација наших прадједова крајем 19-ог вијека. Жеља Мила Ђукановића да буде и Краљ Никола и Јосип Броз остварена је тако у рошомону празника кроз које се вријеђа достојанство нашег народа и његове државне историје“, рекао је Даниловић.

Према његовим ријечима, када прође „ово бестидно вријеме лагања из интереса и због срамног удварања неписменом ‘господару’“ неко ће се већ сјетити да је усвајање Стеге и Законика општег црногорског и брдског, на самом крају осамнаестог вијека, доба које истински треба славити као почетак модерне и обновљене државности Црне Горе под Светим Петром Цетињским. Тај Законик је нововјековни темељ наше правне и политичко-државне писмености.

„Он је први, након мученичких вјекова прогона и османлијске окупације, који су претходили, покушао уредити државу – покушао и успио“, казао је.

Даниловић наглашава да ту историјску истину неће нико и никад сакрити понарочито не Ђукановић са својим „пригодним“ обраћањима из којих врви незнање, историјско несналажење и млатарање по датумима и догађајима од којег образоване људе припадне мука и стид.

„Предсједник ДПС-а у очима незналица може изазвати дивљење и представљати се као неко ко исправља погрешне историјске токове. У очима знајућих он изгледа као на брзину едуковани курсиста у лошој школи историје“, рекао је и додао да би било „дивно да нам објасни властито поимање етнофилетизма, канона и улоге Васељенског патријарха у Православљу – да нам објасни па да се сити исплачемо.“

„Очигледни пропусти из општег образовања, неразумијевање историјских и културолошко-цивилизацијских епоха од њега чини озбиљну пријетњу трајању Црне Горе и њеном препознатљивом коду. Ту не помаже ни пар успутних курсева код историчара Андријашевића јер се понешто може и научити али разумјети у контексту прилика и догађаја врло је тешко“, закључио је Даниловић.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s