PLJEVLJA PLJEVLJA - BIZNIS PLJEVLJA - DRUŠTVO

Nastavlja se proces gašenja opštinskih preduzeća u Pljevljima, blokiran račun “Komunalnih usluga”

Sasvim je izvjesno da će preduzeće Komunalne usluge doživjeti sudbinu Agencije za stambeno -poslovni fond, a biro rada biće “bogatiji” za otprilike 50 nezaposlenih, kazao je Dušan Janjušević, poslanik Demokrata u SO Pljevlja

Račun lokalnog predeuzeća Komunalne usluge blokiran je zbog poreskog duga od 360 hiljada eura što potvrđuje da se nastavlja proces gašenja preduzeća čiji je osnivač Opština Pljevlja. Poreska uprava blokirala je račun Komunalnih usluga početkom maja, pritom račun ovog preduzeća nije samo opterećen blokadom prema Poreskoj upravi već i potraživanjima radnika. Prije blokade Poreske uprave radenici su započeli naplatu svojih potrživanja, od preko 100 hiljada eura, preko javnih izvršitelja. Tako se preduzeće, koje ima još oko milion eura duga, trenutno nalazi u blokadi od blizu pola miliona eura. Kada je u pitanju dug prema Poreskoj upravi, kako smo nezvanično saznali, on je od početka maja umanjen za oko 30 hiljada eura, ali dug prema radnicima se uvećava, jer se njima duguje 14 plata. Iz lokalne uprave, u okviru ekonomskih mjera pomoći privredi zbog virusa korona, ovom preduzeću odobrili su pomoć u iznosu od 25 hiljada eura. Druge pomoći nije bilo i pored činjenice da je predsjednik opštine Igor Golubović bio obavezan da jasno saopšti plan oporavka lokalnih preduzeća.

Inače, gašenje lokalnih preduzeća počelo je početkom godine odlaskom Agencije za stambeno- poslovni fond u stečaj. Sada je u vrlo teškoj poziciji preduzeće „Komunalne usluge“, koje ima oko 50 radnika i bavi se održavanjem gradske pijace i pogrebnim uslugama na gradskom groblju Ravni. Ni lokalnom preduzeću „Vodovod“ ne piše se dobro, jer je račun ovog preduzeća od prije par dana blokiran na iznos od 100 hiljada eura.

-Sada imamo jasnu situaciju gdje se polako ali sigurno sahranjuje preduzeće koje obavlja pogrebne usluge u gradu. Sa uništavanjem ovog preduzeća neće se stati-kaže predsjednik pljevaljskog odbora Nove Milan Lekić.

Da je situacija krajnje teška tvrdi i odbornik Demokrata Dušan Janjušević, koji ističe da vlast DPS-a, Bošnjačke stranke i SD nema kapaciteta da rješava brojne probleme.

-Nažalost, sasvim je izvjesno da će preduzeće Komunalne usluge doživjeti sudbinu Agencije za stambeno -poslovni fond, a biro rada u Pljevljima biće “bogatiji” za otprilike pedesetak nezaposlenih. Katastrofalno stanje nije od juče, a sasvim je jasno da je dolaskom na vlast koalicije na čelu sa DPS-om počeo kraj ovog preduzeća i totalni krah finansija ostalih lokanih preduzeća. Najveći problem su neisplaćene zarade radnicima koji vrlo odgovorno obavljaju svoje poslove obzirom na uslove u kojima rade. Odlaskom u stečaj ili likvidacijom preduzeća radnici ostaju bez ičega jer preduzeće nema stečajnu masu- kaže Janjušević.

Janjušević: Nestručnost kadrova koalicije koja upravlja gradom

-Na sjednici SO, održanoj u decembru prošle godine, usvojeni su zaključci kojim se predsjednik opštine Igor Golubović obavezuje da u roku od tri mjeseca izađe sa jasnim planom oporavka lokalnih preduzeća. Taj rok je istekao početkom marta, a predsjednik opštine još uvijek nije javno saopštio svoj plan- kaže predsjednik pljevaljskog odbora Nove Milan Lekić i pojašnjava da je u decembru odbijen njegov amandman na budžet za 2020. godinu, kojim je tražio da se 100 hiljada eura predviđenih za rekonstrukciju sjedišta lokalne uprave preusmjeri za pomoć preduzećima „Komunalne usluge“ i „Grijanje“.
– Četrnaest plata, koliko se duguje radnicima Komunalnih usluga, ogroman poreski dug, dugovanja prema dobavljačima sa jedne i beznačajna pomoć lokalne uprave sa druge strane, govore o neodgovornosti i nestručnosti kadrova koalicije koja upravlja gradom- navodi Dušan Janjušević.

izvor: dan.co.me

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s