CG - DRUŠTVO CG - POLITIKA CRNA GORA

Simović tvrdi: Izbori mogu i u toku epidemije a da se ne naruši zdravlje građana

Potpredsjednik Vlade i predsjednik Nacionalnog koordinacionog tijela Milutin Simović je rekao da se izbori mogu organizovati i u toku epidemije koronavirusa, a da se ne uruši zdravlje građana i to pomoću jasnih pravila i smjernica.

On je nakon šestosatnog proširenog Kolegijuma predsjednika Skupštine rekao da nijesu razgovarali o uslovima odlaganja izbora, jer “živimo u vremenu čija je ključna odrednica nepredvidljivost”.

– Mislimo da imajući u vidu brojna uporedna iskustva, pa i sada u evropskim državama, vidimo da se i u složenoj epidemiološkoj situaciji, pod uslovom jasnih pravila i smjernica, može organizovati izborni proces a da se ne uruši zdravlje građana. Moja poruka danas je hajde da se što prije definiše prva etapa izbornog procesa, a to je da se na vrijeme znaju pravila održavanja izbornih skupova, prikupljanja potpisa, predaje izbornih lista, za ono što je uobičajena metodologija kod svih partija, a to je sigurni glas, e tu treba odgovornost i tu trebaju obavezujuće smjernice – rekao je Simović.

Kolegijumu su prisustvovali predstavnici NKT-a, Državne izborne komisije i Agencije za sprečavanje korupcije, kao i nevladinh organizacija koje se bave izbornim procesom – CDT, CEDEM, Građanska alijansa i CEMI.

Na kolegijumu je razgovarano o pripremi Uputstva za bezbjedno održavanje izbora za 2020.

Kako je saopšteno nakon kolegikuma, konačne smjernice o uslovima za održavanje izbora biće pripremljene za desetak dana i one će biti podložne promjenama ako se situacija pogorša.

Iz Skupštine je nakon kolegijuma saopšteno da je razgovarano o Uputstvo za bezbjedno održavanje izbora za 2020 dokument čija je radna verzija pripremljena na osnovu zajedničkog rada novoformirane radne grupe za pripremu izbora u uslovima epidemije korona virusa, kao i uporednih iskustava sa nedavno održanih izbora u drugim državama.

– Na osnovu ovih smjernica, DIK će donijeti obavezujuće epidemiološko uputstvo. Važno je naglasiti da je priprema ovog dokumenta rađena uz ključnu ulogu i preporuke Instituta za javno zdravlje Crne Gore –  navedeno je u saopštenju.

Simović je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da smatra da je kampanja “od vrata do vrata” rizična i da ova kampanja treba da se razlikuje od svih ostalih i što se tiče i skupova i medijskog predstavljana i svega ostalog.

On je današnji dijalog ocijenio kao konstruktivan u kojem je nađen zajednički imenitelj, a to je da je zdravlje najvažnije, pa i kad su izbori na dnevnom redu.

– Istovremeno smo tražili zajednički kako zadovoljiti taj cilj, a ispuniti ono što je ustavno pravo i obaveza a to je pravo na izbore. Pred nama je zahtjevan proces, u kojem treba prije svega da zaštitimo građane, birače, brojnu izbornu administraciju, posmatrače – naveo je Simović.

Dragan Koprivica iz CDT-a je rekao da je nakon sastanka malo jasnije kako treba da izgleda dokument kojim će se definisati pravila za izbore.

– Tražili smo da nam odgovore koji su to potencijalni uslovi koje treba ispuniti da bi se razgovaralo o odlaganju izbora. Šta je to što treba da se desi, koji je to nivo organizacionih problema, epidemioloških problema ili političke saglasnosti da bi se razgovaralo o odlaganju izborta. Jako je važno da to što je poznavanje pravila unaprijed bude riješeneo, da se ne bi desilo da neko kome slučajno ne odgovaraju ankete deset, 15 ili 20 dana pred izbore počne da zagovora nešto što unaprijed nije poznato. Danas se razgovaralo o tome da se izbori moraju spremati kao da će se desiti 30. avgusta, da postoji neka međuvarijanta šta bi se moglo uraditi, da postoji jedna varijanta, a to je dugoročno odlaganje koja zahtijeva vanredno stanje, to su tri opcije koje trenutno postoje. Kako god da bude, moraće se donijeti odluke sa što je više moguće konsenzusa i unaprijed poznatim pravilima – kazao je Koprivica.

On je rekao da će kampanja biti drugačija i baziraće se na tradicionalnim i društvenim medijima.

– Postoji mnogo potencijalno spornih pitanja, postoji velika potreba da se stvari na vrijeme organizuju, narednih desetak, 15 dana biće jasnije na koji način će biti rješavane stvari –  kazao je Koprivica.

Nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović je kazao da od od martovske parole da je zdravlje najvažnije, danas smo, kako kaže došli do toga da su izbori najvažniji.

On je to ocijenio nakon proširene sjednice Kolegijuma predsjednika Skupštine koja je bila zatvorena za javnost.

– Čini se da dio nadležnih institucija i poslanika vlasti tražialibi da se nastavi izborni proces. Ja sam tražio da se razmotri mogućnost odlaganja. Čuli smo da je Boban Mugoša priznao da je prije ovoga rekao Senadu Begiću ako se raspišu izbori pukla nam je pogibija. Ako je on to rekao, o čemu mi ovdje pričamo – kazao je Damjanović novinarima.

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević rekao je da odgovor na pitanje da li će politička kampanja uticati na širenje zaraze i ko će odgovarati ako se to desi danas nijesu dobili.

Danas je održana sjednica Kolegijuma predsjednika Skupštine, na kojoj je bilo riječi o svim aspektima održavanja izbora zakazanih za 30. avgust, u toku epidemije koronavirusa.

Predsjednici poslaničkih klubova koji čine Kolegijum predsjednika parlamenta, razgovrali susa članovima Nacionalnog koordinacionog tijela, predstavnicima Državne izborne komisije, Agencije za sprečavanje korupcije.

Sjednici su prisustvovali i predstavnici nevladinih organizacija koje se bave izbornim procesom – Centrima za demokratsku tranziciju, za demokratiju i ljudska prava, za monitoring i istraživanje i Građanske alijanse.

izvor: pobjeda.me

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s