CG - DRUŠTVO CRNA GORA

CIZIP: Sačuvajmo šume za generacije koje dolaze (VIDEO)

Šumski ekosistemi imaju nemjerljiv značaj za cjelokupan živi svijet na planeti. Šume proizvode kiseonik, štite od poplava, klizišta i erozije, one su staništa, skloništa i izvor hrane za životinje. Nama ljudima, korisne su kao važan resurs za ekonomski razvoj, a jedan su od ključnih faktora u borbi protiv klimatskih promjena – navode iz Centra za istraživanje i proučavanje ptica.

Međutim oni upozoravaju  hektari kopna se pretvaraju u pustoš upravo zbog uništenja ovog važnog ekosistema. Kako ističu, veliki problem su nelegalne sječe, krčenja puteva, prenamjena u poljoprivredna zemljišta, ali se ipak kao daleko najveća prijetnja degradaciji šuma izdvajaju požari.

Kako navode, blizu 60 odsto teritorije Crne Gore je pokriveno šumama, koje se na osnovu očuvanosti, raznovrsnosti i vrijednosti svrstavaju među najkvalitetnije u Evropi. 

– Veliko bogatstvo koje imamo, nesavjesnim ponašanjem i odnosom prema prirodi, možemo izgubiti bukvalno za jedan dan. Svake godine dešavaju se veliki šumski požari koji u najvećem broju slučajeva nastaju nakon namjernog paljenja livada, pašnjaka, biljnog otpada ili bilo koje druge vrste otpada koji se zatim otrgne kontroli i zahvati šumski kompleks. Direktna šteta nastala kao rezultat požara najčešće se predstavlja kao ekonomski problem i izražava se u metrima kubnim izgubljene drvne mase – navodi se u saopštenju CIZIP-a.

Međutim, kako ističu, ono što brojevi ne mogu pokazati je stvarni uticaj na ekološku fukciju šume.

– U potpunosti uništen biljni i životinjski svijet, zagađenje tla i vazduha, posljedice su koje možemo da vidimo i do 70 godina kasnije, koliko je jednoj opožarenoj šumi potrebno da se oporavi. Vatra djeluje direktno na vegetaciju i ekosistem u cjelini, ostavljajući za sobom pustoš koja se oporavlja narednih nekoliko decenija. Ona uništava nadzemni i podzemni dio biljke, a za posljedicu ima promjenu predjela i pokretanje ciklusa vegatcijskih sukcesija – upozoravaju iz te nevladine organizacije.

Kako naglašavaju, za 95 odsto šumskih požara krivac je čovjek.

– Uzroci požara su razni, nekada je to nečija želja da namjerno uništi šumu, ali u najvećem broju slučajava šumski požari se dešavaju zbog nemara, neznanja i nedovoljne informisanosti. Kaznena politika kada su požari u pitanju, gotovo da se i ne primjenjuje. Sa druge strane, upravljanje šumskim resursima na način koji to danas činimo, ostavlja naše dragocjene šume velikom riziku i izloženost negativnim uticajima – navodi se u saopštenju.

Sa željom da građanima predoče koliko su šume važne i koliko svi  možemo doprinjeti njihovom očuvanju odgovornim ponašanjem, izradili su video.

Glas šumama dali su: Aleksandar Popaj Radunović, Dejan Dedović, Marija Božović, Dubravka Drakić, Aleksandra Mudreša, Igor Majer.
Snimanje i produkcija: CEZAM
Kadrovi šuma:Solutions4You i Beautiful Montenegro

Video je izrađen u okviru BioNET mreže, za potrebe regionalnog projekta koji podržava GIZ – ORF BDU u ime njemačke vlade, a Centar za zaštitu i proučavanje ptica realizuje u saradnji sa Centrom za životnu sredinu (Bosna i Hercegovina) i Društvom za zaštitu i proučavanje ptica (Srbije).

izvor: pobjeda.me

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s