CG - DRUŠTVO CRNA GORA

NKT: U Podgorici maske obavezne i na otvorenom

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) je, na današnjoj sjednici kojom je predsjedavao predsjednik NKT Milutin Simović, sagledavajući epidemiološku situaciju u Podgorici, dalo saglasnost na Naredbu za preduzimanje privremenih mjera za sprečavanje unošenja u zemlju, suzbijanje i sprečavanje prenošenja novog korona virusa.
Mjere se odnose na područje Glavnog grada, privremenog su karaktera i primjenjivaće se narednih sedam dana:
1) okupljanje stanovništva na otvorenim javnim mjestima moguće je do 40, a na zatvorenim do 20 lica, uz obavezu poštovanja fizičke distance od najmanje dva metra i nošenje zaštitnih maski;
2) obavezno korišćenje zaštitnih maski u zatvorenom i otvorenom prostoru, uključujući i djecu stariju od sedam godina. Ova obaveza ne odnosi se na objekte stanovanja;
3) obaveza privrednih društava, drugih pravnih lica i preduzetnika koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost u ugostiteljskim objektima (restorani, kafane, kafeterije, hotelski restorani i slični ugostiteljski objekti) da svoj rad organizuju na način da:
– za stolom sjede najviše dva gosta unutar ugostiteljskog objekta, odnosno četiru gosta na terasi/bašti ovog objekta,- onemoguće uslugu samousluživanja, zadržavanje i stajanje ispred šanka,- između stolova obezbijede udaljenost od najmanje dva metra, u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZ),- obezbijede redovno održavanje higijene i dezinfekciju zajedničkih prostorija, mobilijara, opreme i sl, u skladu sa preporukama IJZ;
4) obaveza privrednih društava i preduzetnika koji pružaju usluge u fitnes centrima i teretanama da rad organizuju na način da u objektu u isto vrijeme može da boravi samo jedno lice na deset kvadratnih metara, ali ne više od 20 lica, uz obavezu poštovanja fizičke distance od najmanje dva metra između korisnika usluga i da obezbijede poštovanje drugih mjera, u skladu sa uputstvom Instituta;
5) obavezno korišćenje zaštitnih maski zaposlenih i putnika u vozilima javnog prevoza (autobus, kombi, auto-taksi), kao i tokom prevoza zaposlenih vozilima za sopstvene potrebe, uključujući i vozače i putnike u putničkom motornom vozilu (osim za članove zajedničkog porodičnog domaćinstva), kao i primjenu drugih mjera, u skladu sa uputstvom IJZ.

sa sjednice NKT-a, foto – Vlada CG


NKT je preporučilo svim vjerskim zajednicama da se na cijeloj teritoriji Crne Gore vjerski obredi vrše bez prisustva građana u vjerskim objektima.
NKT je zahvalilo odgovornim građanima i privrednim subjektima koji se pridržavaju donijetih mjera, pozvalo sve da bez izuzetka poštuju i preporuke i obavezujuće mjere i naredbe koje su donijete za opšte dobro, u cilju borbe protiv koronavirusa.
NKT je pozvalo na zajedničko djelovanje u borbi protiv širenja koronavirusa, zaštiti zdravlja svih građana kao i očuvanju radnih mjesta i ekonomije.
Formiran je Operativni štab za inspekcijsku kontrolu kako bi se unaprijedila primjena i kontrola svih donijetih mjera iz naredni Ministarstva zdravlja.
Ovaj međuresorski tim će se posvetiti i sa posebnom pažnjom kontrolisati primjenu mjera, raditi preventivno ukazujući i savjetujući, ali i kažnjavajući neodgovorna pravna lica i pojedince koji krše pravila.
Usvojen je trinaesti Izvještaj Operativnog štaba za upravljanje donacijama o stanju na računu i isplatama sa računa na dan 16. jul 2020. godine. Od otvaranja računa za donacije NKT-a 19. marta, iz zemlje i inostranstva uplaćeno je 8.052.229,22 € i 75.971,72 $.
U navedenom periodu, a skladu sa naznakama donatora, preporukama Kriznog medicinskog štaba i Instituta za javno zdravlje sa računa je isplaćeno 1.758.869,13 €. (Pregled odliva po sedmicama može se preuzeti ovdje). Shodno tome, 16. jula 2020. godine u 9.00h, stanje na računu NKT-a iznosi 6.293.360,09 € i 75.971,72 $ .

izvor: Vlada CG

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s