CG - DRUŠTVO CRNA GORA

Odgođeno suđenje episkopu Joanikiju, novi datum 4. septembar

Sudija Igor Đuričković je prihvatio predlog advokata Save Kostića i odgodio suđenje episkopu Joanikiju i osmorici sveštenika za 4. septembar. Kako je Đuričković kazao, prisustvo 25 osoba u zatvorenom prostoru sudnice predstavlja veliki epidemiološki rizik.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije smatra da nije logično što se on ne nalazi među okrivljenima, jer je, kako je kazao, bio na čelu svetovasilijevske litije.

-Bilo je najnormalnije da među prvima mene optuže. Služio sam u Ostrogu liturgiju i poslao me je ovdje Sveti Vasilije. Po blagoslovu vladike Joanikija, koji je već riješio da ne bude litije. Međutim, kada smo vidjeli toliki narod, nijesu mogli episkoo i sveštnstvo da ih ostave. Kasnije su njih stavili pred sud, a mene koji sam glavni krivac nijesu. Zašto mene nijesu, tu neka logika ne važi da i mene ne okrive. Ako je to nečija krivica, onda je to “krivica” Svetog Vasilija Ostroškog. Prema tome, i ovo suđenje je suđenje Svetom Vasiliju Ostroškom – kazao je mitropolit Amfilohije i dodao da na dan održavanja litije nije bilo zaraženih u Nikšiću.

foto: pobjeda.me

Izrazio je nadu da će se, kako je napomenuo, iscijeliti i virus bogoborstva i bratoubilaštva.

Advokat sveštenika Sava Kostić predložio je odgađanje ročišta zbog aktuelne situacije izazvane korona virusom. On smatra da sudnica ne obezbjeđuje propisane mjere fizičke distance. Očekuje se izjašnjenje o predlogu Kostića.

Advokat Kostić je ukazao je da bi trebalo voditi računa o zdravlju u trenutnoj situaciji.

Episkop Jonakije i sveštenici Slobodan Jokić, Dragan Krušić, Ostoja Knežević, Vasilije Brborić, Danila Zirojević, Željko Rojević, Nikola Marojević i Mirko Vukotić terete se da su na Dan Svetog Vasilija Ostroškog 12. maja “postupali suprotno naredbama Ministarstva zdravlja o sprječavanju opasne zarazne bolesti i na Trgu Šaka Petrovića okupili se zajedno sa građanima, a zatim obavljali vjerski obred van vjerskog objekta – litiju ulicama grada”.

izvor: pobjeda.me

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s