CG - POLITIKA CRNA GORA

Jokić uputio otvoreno pismo predsjedniku Vlade: Vi ste idejni tvorac neustavnog preuzimanja vlasti u Kotoru

OTVORENO PISMO VLADIMIRA JOKIĆA DUŠKU MARKOVIĆU

Gospodine Markoviću,

Juče ste u Kotoru rekli da su građani Kotora u prethodnom periodu bili žrtve neodgovorne politike. Podsjetiću Vas na činjenicu da od kada sam se ja rodio do današnjeg dana na čelu vlasti u Crnoj Gori se nalazite Vi i Vaš šef Đukanović, dakle gotovo trećinu vijeka, a da ste u najmanju ruku četvrtinu vijeka proveli upravljajući Kotorom. Sada kada smo razjasnili da je vlast u našem Gradu četvrt vijeka bila pod Vašom upravom, možemo se i saglasiti da je ista bila neodgovorna i da su građani Kotora bili njene žrtve.

Od kada ste svojim nezakonitim i neustavnim djelovanjem sa pozicije predsjednika Vlade Crne Gore ovdje instalirali nezakonitu upravu, u narodu poznatu kao pajser brigadu, sve češće se ukazujete u Gradu i sve češće komentarišete kotorska dešavanja. Vaša nagla zainteresovanost, česta dolijetanja helikopterom u Kotor, pompezne vožnje automobilima i gliserima, svjedoči ono što znamo od prvog dana, da ste upravo Vi idejni tvorac i izvršilac nezakonitog preuzimanja vlasti. Vaše pojavljivanje i groteskno ponašanje ne bih komentarisao, da svakog puta nemate potrebu da direktno ili indirektno pomenete mene ili moje upravljanje gradom.

Kako sam prošli put u javnoj polemici sa Vama morao da Vas podsjetim na osnovne principe zakona i lijepog vaspitanja, neće mi ni ovoga puta biti teško da pokušam da Vam pomognem da raščlanite činjenice i da sagledate istinu.

Podsjetiću Vas šta ste sve u Kotoru žrtvovali u višedecenijskom periodu Vašeg neodgovornog upravljanja:

Gospodine Markoviću,

– Za tri decenije ste u Kotoru ugasili sve velike privredne subjekte čiji ostaci nas svakog dana podsjećaju na tragične posljedice Vaše uprave. Riviera, Napredak, Bokeljka, Dinara, Ljekobilje, Jadran Perast su samo neki od privrednih subjekata koji su zbog Vaše politike u Kotoru uništeni, a radnici ostavljeni na ulici;

– Nekada jednu od najvećih pomorskih kompanija regiona, Jugooceaniju, sa flotom koju si činile desetine prekookeanskih brodova ste ugasili kao da je nikada bilo nije, a ako meni ne vjerujete, pitajte Miodraga Vukovića;

– Kotoru, koji je jedan od dragulja kojim se diči i organizacija kakva je UNESCO, oduzeli ste status grada i sveli ga na naseljeno mjesto koje se nekada udostojite posjetiti, ne znajući ama baš ništa o tome gdje dolazite;

– Decenijama nas svodite na grad za kratkotrajne izlete, a posljedice toga ste mogli vidjeti juče, u praznom gradu, zatvorenih radnji, pustih lokala, sa ljudima koji strijepe od toga što nam nosi jesen;

– Započeli ste gradnju sportske sale 2010. godine, a najavili završetak u maju 2011. godine, do danas Vlada nije završila svoj dio posla;

– Zajedno sa Vašim ANB i MUP-om ste omogućili Vašim lokalnim jurišnicima da koriste sve zaštićene podatke građana, da prave spiskove i procjenjuju izbornu volju, svodeći naše duše i živote na njihov + i -;

– Prostor našeg zaliva koji je cjelokupna civilizacija stavila pod svoju zaštitu zbog svoje izvanredne univerzalne vrijednosti ste podijelili sebi bliskim licima, iscrtali im objekte i dali im da grade, dok nas niste doveli do nivoa da na nas gledaju kao na Palmiru i Nimrud dok ih uništavaju teroristi, a najljepše dijelove zaliva dali šefovom sestriću i šefovoj prijateljici da nad njima orgijaju, bez ikakvog reda i zakona;

– Sjećate li se gospodine Markoviću kako ste 2017. godine ukinuli finansiranje za sve kulturne manifestacije u Kotoru, nadajući se da ćete tako pokazati da smo nesposobni?

– Od grada UNESCO baštine Vašim djelovanjem smo došli do toga da smo grad koji je prepoznat po kriminalnim klanovima i ubistvima na ulici u sred bijelog dana, gotovo uvijek bez pronađenog počinioca.

Juče ste Kotor iskoristili za svoju predizbornu scenografiju, bježeći od novinara i mogućih pitanja. Ako ste već pobjegli od novinara, iskoristiću ovu priliku da Vam postavim nekoliko pitanja vezanih za Vaše djelovanje i posjetu Kotoru:

– Zašto, kada trenutno obavljate i funkciju ministra MORT-a, niste postupili i naredili inspekcijama da provjere prijavu koju smo poslali povodom pothodnika?

– Jeste li juče upitali dvojac Aprcović – Mrdak zašto su falsifikovali dokumentaciju i unijeli neistinite podatke da je opština radila na pothodniku od 2017 do 2019 godine?

– Ako ih to niste pitali, a niste, jeste li ih upitali ko je dao dozvolu za bakljadu po buri, ko je otvorio bedeme i da li su svjesni da su svojim zloupotrebama doveli u opasnost svjetsku kulturnu baštinu?

– Kada ste bahatije prekršili mjere NKT-a, kada vas je bilo sedmoro za istim stolom ili kada niste držali nikavu distancu od drugih učesnika predizbornog skupa?

Gospodine Markoviću,

Iznošenje istine i odgovornost za iznešeno bi trebala da je obaveza svakoga ko se bavi javnim poslom, čemu Vi niste skloni. Ipak, ono što je Vaš manir, moj nije. Kao neko ko je predvodio upravu u Kotoru prihvatam odgovornost za sve urađeno. Dičim se time što smo za dvije godine zaustavili gradnju na Kostanjici po cijenu sopstvenog progona, doveli Vas do toga da morate da date Luci Kotor koncesiju, uvećali davanja za sport, kulturu, poljoprivredu, studente, uvećali sve opštinske prihode, rekonstruisali dio bedema, izgradili vodovode tamo gdje ih nikada nije bilo, izradili na desetine hiljada kvadratnih metara puteva, obnovili ljetnju pozornicu i druge objekte kulture i mnogo drugoga uradili za građane Kotora. Jednako kako se time dičim, tako na sebe preuzimam odgovornost za sve ono što je propušteno da se uradi u te dvije godine, jer to je princip odgovornosti.

Kada ostanete sami razmislite o tome za šta ste sve Vi odgovorni od gore nabrojenog. Odgovornost ne morate preuzimati, na odgovornost će Vas veoma brzo pozvati građani Crne Gore. Građani Kotora su to već nekoliko puta uradili, ovoga puta će to dodatno potvrditi.

Za kraj gospodine Markoviću, podsjetiću Vas na stihove jedne pjesme da „talon nose ružni i opaki, s nečuvenom moći da tjeraju što zažele, mnogo ih je i strašno galame, obično razbiju sva ogledala na koja naiđu, da ne ostane ni pomen na ljepotu“. Kad se opet nađete u Kotoru sa kolegama, probajte da ih shvatite. Tom prilikom ne očajavajte, i pokušaj shvatanja će biti veliki korak naprijed.

Vladimir Jokić, bivši predsjednik opštine Kotor i član Demokratske Crne Gore

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s