CG - POLITIKA CRNA GORA

Koprivica: NKT se koristi za pravne vratolomije DPS-a

– Očigledno je da su DPS-u stigle prve ankete. Uplašili su se izbora i po postojećim zakonima i u ovim i ovakvim uslovima, pa pribjegavaju pravnim vratolomijama koje im neće ni proći, ni pomoći. Za taj cilj, koristi se NKT, tijelo koje je zbog selektivnosti izgubilo svaki kredibilitet i stoga gubi snagu na planu preveniranja koronavirusa, izjavio je potpredsjednik Demokrata, Momo Koprivica.

Koprivica smatra da NKT umjesto da se ozbiljno i neselektivno pozabavi svim izazovima, u uslovima kada naša država ima u regionu najviše oboljelih na 100.000 stanovnika i taj broj vrtoglavo raste, ovo tijelo za funkcionersku kampanju DPS-a doseglo je do “solomonskog” rješenja, a to je da svaki birač donese svoju hemijsku olovku na biralište. Da u tom tijelu ne sjede brojni članovi predsjedništva i drugih tijela DPS-a, moglo bi se pomisliti da im nije pao na um mojkovački scenario.

Zašto se ne prihvati model po kojem bi Vlada, preko DIK-a, kupila 540.000 identičnih hemijskih olovaka, za svakog birača, kako bi ih oni jednokratno iskoristili za čin glasanja? One koštaju 10 centi, a obezbijedile bi visok stepen zaštite tajnosti glasanja, a da ne govorimo o izbjegavanju epidemiološkog rizika. Da li je moguće da Vlada nema na raspolaganju 54.000 eura za zaštitu zdravlja građana u izbornom postupku, već i taj trošak želi prebaciti na domaću populaciju?, upitao je Koprivica.

Ako Vlada nema 54.000 eura za nabavku hemijskih olovaka za svakog birača, odakle joj novac za obećano uvećanje minimalne penzije, pa i ono ponižavajuće od svega 2,6% iznosa potrošačke korpe?, pita se on.

Za Koprivicu je jasno da je to još samo jedan predizborni blef premijera Vlade, kao što pod plaštom zaštite od jedne olovke, želi pakovati nesigurnim biračima flomastere različitih boja, po receptu iz svog rodnog grada. Pitanje je ima li ijedan moralni uzus onaj ko i bolest i zarazu zloupotrebljava za ostvarenje političkog cilja, ne mareći za posledice? Osim toga, i na ovom koraku se vidi goli strah od izbora kod kreatora ovih pravnih vratolomija, kao što je viđen i kad su se suočili sa 200 rješenja Demokrata za fer izbore.

– O tome da se NKT pretvorio u instrument za zaobilaženje i rušenje Ustava i zakona, svjedoči i pokušaj da se neustavno dopiše izborni zakon o glasanju preko posrednika, iako je zakonom to dopušteno samo nepismenom licu ili licu sa invaliditetom u slučaju nepristupačnog biračkog mjesta. Dakle, od pravila da se lično i neposredno glasa, jasni su izuzeci i njihov krug je zatvoren. DPS priznaje da je do te mjere usplahiren u susret izborima, da im ni postojeće zakonodavstvo ne može dati slamku spasa, pa bi htjeli da nametnu nesigurnim biračima svoje vojnike za izborne kurire, mišljenje je Koprivice.

“Zašto ćuti Ustavni sud u odnosu na sve norme o ograničenjima ljudskih prava u podlednja četiri mjeseca? Zato što je o ovim pitanjima zauzeo stav još prije 6 godina, a koji sad ne smije da ponovi. Naime, u Odluci Ustavnog suda U-I br. 13/14 od 30. maja 2014. godine piše: “Kada se radi o ograničenju prava u redovnim prilikama Ustav ne dopušta mogućnost da se mjere ograničenja propisuju samo za određeni vremenski period. Vremenski ograničeno dejstvo Ustav, saglasno odredbi člana 25. stav 5., dopušta samo za vrijeme vanrednog stanja koje može trajati najduže dok to stanje traje… Ustavni sud je utvrdio da su odredbe zakona koje sadrže temporalna ograničenja ljudskih prava u redovnim prilikama, u suprotnosti sa odredbama člana 24. Ustava i 17. i 18. Evropske konvencije”, istakao je on.

Dakle, Ustavni sud je već istumačio Ustav, na način da se privremena ili temporalna ograničenja ljudskih prava, tj. ograničenja koja mogu biti samo ograničenog trajanja mogu ustanoviti samo u uslovima vanrednog stanja, (za razliku od opštih koja traju unaprijed neodređen period i regulisana su članom 24 Ustava i normama o svakom pojedinom pravu), a danas su formalnoustavno gledano-redovne prilike. Prema tome, i ovaj bi sud, kad bi se usudio da progovori, rekao da, molim lijepo, nema ustavne pretpostavke za sva propisana ograničenja. No, ušutkana je ova institucija, jer DPS-u trebaju odriješene ruke dok kalkuliše, i da se u strahu od izbora i sve nezadovoljnijih građana, upušta u komične pravne vratolimije.

“DPS nema odgovor u odnosu na društvene izazove, DPS ne može političkim putem izaći na kraj sa bilo kojim organizovanim neistomišljenikom, DPS se boji izbora, boji se nezadovoljnih, obespravljenih i osiromašenih građana, i to potvrđuju sve one pravne vratolomije NKT koje služe za ad hoc izbavljenja davljenika, kojima je ispisan istorijski ceh”, zaključio je Koprivica.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s