CG - POLITIKA CRNA GORA

Marković primio ambasadora Njemačke: Interes CG je da intenzivira pregovore za vrijeme njemačkog predsjedavanja EU

Predsjednik Vlade Duško Marković primio je ambasadora SR Njemačke Roberta Hajnriha Vebera koji je premijeru predstavio prioritete njemačkog predsjedavanja Savjetom Evropske unije.

Marković i Veber, foto: Vlada CG


Sagovornici su se saglasili da većina od šest prioriteta njemačkog predsjedavanja Evropskom unijom ne odnosi samo na države članice i da Crna Gora kao vodeći kandidat za članstvo u Uniji već sprovodi niz aktivnosti kompatibilnih sa politikom Evropske unije. Naglašeno je da je politika naše zemlje u suočavanju sa pandemijom bila usklađena sa politikom Evropske unije što je konstatovano u Briselu.
Premijer je čestitao ambasadoru na preuzimanju predsjedavanja Unijom ocijenivši da se to događa u pravom trenutku za Evropu i ocijenio da su liderstvo Njemačke i prioriteti njemačkog predsjedavanja aktuelni i potrebni Evropi i to sada. „Vjerujem da će i Crna Gora biti u prilici da koristi evropska sredstva za oporavak naše ekonomije“ – kazao je premijer Duško Marković.

Govoreći o našem procesu pristupa Uniji predsjednik Vlade je kazao da je interes Crne Gore da za vrijeme njemačkog predsjedavanja intenzivira proces zatvaranja pregovaračkih poglavlja počevši od nekoliko poglavlja za koja već imamo internu spremnost. „Znam da je važno ispunjavanje privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24, kako bismo dobili završna. Bićemo fokusirani na to, aktiviraćemo sve svoje potencijale. Prioritet će biti i adresiranje slabosti pravosudnog sistema i osnaživanje borbe protiv korupcije“ – kazao je predsjednik Vlade.

foto: Vlada CG


Predsjednik Vlade je zahvalio Njemačkoj na dosadašnjoj podršci, naročito prilikom nedavnog otvaranja poslednjeg pregovaračkog poglavlja i istakao spremnost naše zemlje na intenzivne kontakte sa Njemačkom sa ciljem daljeg unapređenja našeg procesa evropske integracije. „Spremni smo na kvalitetan kontakt sa njemačkom Saveznom Vladom, Parlamentom, Privrednom komorom, privatnim sektorom… Želimo da iskoristimo svaku priliku za našu zemlju“ – kazao je u razgovoru sa ambasadorom SR Njemačke predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković.

izvor: gov.me

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s