PLJEVLJA PLJEVLJA - BIZNIS PLJEVLJA - DRUŠTVO

Radovi na ribnjaku i mrijestilištu u toku

U toku je izvođenje radova na objektu ribnjaka i mrijestilišta na rijeci Breznici u pljevaljskom gradskom parku, koji je SRK “Lipljen” dobio na korišćenje od Opštine Pljevlja.

Ribnjak je namijenjen uzgoju mlađi autohtone potočne pastrmke i lipljena, koja je namijenjena poribljavanju voda crnomorskog slivnog područja. Sa uvođenjem novih spoljnih bazena i novog i ekonomičnijeg korišćenja vode stvoriće se uslovi da u jednom dijelu ribnjaka bude moguć i uzgoj konzumne ribe za potrebe građana Pljevalja.

Do sada je urađena obnova i rekonstrukcija ribnjaka koja je obuhvatila zamjenu dovodne i odvodne instalacije za vodu, poboljšanje sanitarnih uslova u mrestilištu kroz rekonstrukciju i oblaganje plastikom kadica za inkubaciju ikre i uzgoj mlađi, sanacija vodovodne i kanalizacione isntalacije i elektroinstalacija, rekonstrukcija krova i kancelarijskog prostora.

Trenutno se izvode radovi na rekonstrukciji spoljnih bazena – dovodnih kanala i zamjena ventila svih odvodnih kanala, odnosno postavljanje nove vodovodne instalacije i regulatora visine vode u bazenima. Ovim poslovima, u odnosu na raniji način funkcionisanja zbog problema ljetnjeg vodostaja u Breznici, biće primjenjen i ekonomičniji način korišćenja vode.

Фотографија корисника Zvanična stranica Opštine Pljevlja

Dosadašnjim ulaganjima adaptaciju mrestilišta, pored Opštine Pljevlja, pomogli su Rudnik uglja AD Pljevlja i Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore. Ribnjak trenutno upošljava tri lica, a projektom akvakulture koji je izradio Prirodno – matematički fakultet iz Podgorice planirano je da bude samoodrživ nakon treće godine funkcionisanja.

izvor: Opština Pljevlja

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s