CG - BIZNIS CRNA GORA

Vlada usvojila informaciju o početku realizacije 4. faze projekta “1000 plus”

Vlada Crne Gore je juče bez održavanje sjednica usvojila Informaciju o početku realizacije četvrte faze „Projekta rješavanja stambenih potreba građana po povoljnim uslovima – Projekat 1000 plus“, koji se realizuje kroz kreditni aranžman sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope (CEB).

Projekat predstavlja nastavak aktivnosti koje su sprovedene tokom I, II i III faze, koje su realizovane u saradnji sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope (CEB),pri čemu su obezbijeđena kreditna sredstva u iznosu od 25, odnosno 10 miliona eura, po fazama. Imajući u vidu uspješnost Projekta, Vlada Crne Gore je nastavila saradnju sa CEB, u cilju obezbjeđivanja dodatne kreditne linije, koja je omogućila finansiranje nove faze Projekta 1000 plus.

Kroz IV fazu Projekta 1000 plus predviđeno je da dodatnih oko 400 domaćinstava riješi stambeno pitanje.

S obzirom na to da je Zakonom o budžetu Crne Gore za 2020. godinu, predviđeno kreditno zaduženje u iznosu od 10 miliona eura, za implementaciju Projekta „1000plus“, faza IV, sa predstavnicima CEB-a usaglašeno je da se ova sredstva obezbijede kroz aneks Okvirnog ugovora o zajmu iz 2017. godine. Shodno elementima utvrđenim u pregovorima sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope, a radi efikasnije implementacije i pravovremenog izvještavanja, kao i ispunjavanja pretpostavki koje se odnose na imenovanje tijela koje će biti odgovorno za donošenja odluka i nadzor nad implementacijom Projekta neophodno je imenovati jedinicu za implementaciju projekta – JIP i Projektni odbor. S tim u vezi, Vlada je prihvatila Ugovor o pružanju usluga između Ministarstva održivog razvoja i turizma i PROCON doo Nacionalne jedinica za implementaciju projekata iz oblasti komunalnih djelatnosti i zaštite životne sredine.

U III fazi Projekta 1000 plus stambeno pitanje riješilo je ukupno 377 domaćinstava, odnosno 906 građana. Najviše je prodato jednosobnih stanova – 240, zatim slijede dvosobni sa 108, garsonjere 21 i trosobni – 8. Kroz projekat 1000plus, komercijalne banke su odobrile ukupno 377 stambenih kredita po fiksnoj kamatnoj stopi od 2,99 odsto, dok su, istovremeno, banke na slobodnom tržištu za stambene kredite, nudile fiksne kamatne stope od 4,5-6,99 odsto. Prosječni prihod domaćinstava koja su riješila stambeno pitanje je iznosio 734.47eura, prosječna vrijednost kredita 49,312.15 eura, a prosječna cijena stana – 53,421.18 eura, a prosječna cijena kvadrata stambene jedinice je iznosila 1,066.88 eura.

izvor: gov.me

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s