CG - DRUŠTVO CRNA GORA

Simović razgovarao sa šefom Kancelarije UNICEF-a u CG: Ne dozvoliti da djeca osjete negativne efekte pandemije Covid-19

Potpredsjednik Vlade Milutin Simović, primio je danas novoizabranog šefa Kancelarije UNICEF u Crnoj Gori, Huana Santandera
Simović je Santanderu čestitao imenovanje i poželio mu dobrodošlicu u Crnu Goru, uz istaknuto zadovoljstvo činjenicom da Santander ima bogato iskustvo i ostvarenu profesionalnu karijeru unutar sistema UNICEF, prethodno dokazanu u brojnim misijama, što će sigurno doprinijeti daljem unapređenju inače dobrog odnosa i partnerstva Vlade Crne Gore i UNICEF.

Simović i Santander, foto: Vlada CG


„Svako vrijeme nosi svoje breme“, kazao je Simović, „a u ovom vremenu se suočavamo sa izazovom na globalnom nivou, koje je posljedica pandemije COVID 19, u kojem moramo braniti tekovine našeg prethodnog zajedničkog rada i ne dozvoliti da negativne efekte zdravstvene i socio-ekonomske krize osjete djeca“. 
Potpredsjednik Vlade CG je istakao da svi planirani projekti traže zajedničku akciju, na nacionalnom nivou, unutar cjelokupnog sistema Ujedinjenih nacija, UNICEF-a i Evropske unije. „Bićemo uspješni onoliko koliko to partnerstvo bude široko i čvrsto“, dodao je Simović.

foto: Vlada CG

Simović je zahvalio Kancelariji UNICEF u Crnoj Gori na aktivnostima i doprinosu u borbi protiv posljedica krize izazvane epidemijom COVID-19 u Crnoj Gori. 
„Naši prioriteti moraju ostati zdravlje, ishrana, obrazovanje, prava i rani razvoj djece“, naglasio je Simović i potvrdio spremnost Vlade i njegovu lično da se uključi u sve inicijative i projekte UNICEF-a kojima će se realizovati ciljevi na nacionalnom i globalnom planu i obezbjediti srećno i bezbrižno djetinjstvo svakom djetetu. Huan Santander je identifikovao siromaštvo djece i rani razvoj kao dva prioriteta na kojima će UNICEF najviše raditi u narednom periodu, ističući pri tome da siromaštvo ne znači samo nedostatak prihoda, već nedostatak mogućnosti da svako dijete ostvari sva svoja prava i potencijale.

Huan Santander, UNICEF, foto: Vlada CG


“Kriza izazvana koronavirusom učinila je siromaštvo djece još većim izazovom kako u svijetu, tako i u Crnoj Gori. Iskorjenjivanje siromaštva djece još od ranog djetinjstva biće prioritet UNICEF-a u narednom periodu. To će uključiti pružanje podrške Crnoj Gori da se još intenzivnije bavi javnim budžetiranjem za ostvarivanje prava djeteta u skladu sa preporukama Komiteta Ujedinjenih nacija za prava djeteta. Konačno, UNICEF će takođe pružati pomoć Crnoj Gori da podiže generacije djece i mladih ljudi koji prihvataju i slave različitosti, poštuju jedni druge i sve probleme rješavaju kroz dijalog“, poručio je Santander.

izvor: gov.me

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s