CG - BIZNIS CG - POLITIKA CRNA GORA

URA traži plaćanje PDV-a u trenutku naplate a ne izdavanja računa

– Danas smo ponovno od Vlade Crne Gore zatražili izmjene člana 18. Zakona o PDV-u kojima bi se omogućilo privrednim subjektima da obaveza za plaćanje PDV-a nastaje u trenutku naplate računa, a ne kao do sada u trenutku izdavanja računa, saopštili su iz GP URA.

Iu ovog pokreta Smatraju da država ne treba da bude dodatni uzrok otežanog poslovanja u vrijeme pandemije koronavirusa i da bi u situaciji ugrožene likvidnosti crnogorske privrede, ova mjera umnogome olakšala poslovanje privrednicima.

Predložene izmjene ne bi značile oslobađanje od obaveze plaćanja PDV-a, ali značile bi rasterećenje, jer se PDV ne bi plaćao avansno tj. unaprijed kao do sada. Sada je svaki privredni subjekt u obavezi da obračuna PDV u trenutku izvršenja usluge, odnosno u trenutku izdavanja računa bez obzira da li je taj račun uspio naplatiti ili ne. Dakle, to je sistem avansnog plaćanja PDV-a po kome se država prva naplati, pa tek onda sam privredni subjekt, odnosno dobavljači, radnici, i tako dalje.

– Predlažemo da se u ovom vremenu kontinuirane krize omogući privrednim subjektima da obaveza plaćanja PDV-a nastane u trenutku naplate računa, istakli su iz GP URA.

U praksi bi to značilo da okrenemo raspored plaćanja, prvo bi se naplatio privredni subjekt, tj. dobavljači, radnici, itd. pa onda država, što jeste primjereno trenutnoj situaciji. Na ovaj način ćemo omogućiti privredi da koliko-toliko uhvati vazduha, jer likvidnost predstavlja ozbiljan problem i ne smijemo dozvoliti da država bude dodatni uzrok otežanog poslovanja, pojasnili su.

 Ovu inicijativu i predlog izmijena Zakona o PDV-u Građanski pokret URA upućuje javno Vladi Crne Gore, Privrednoj komori Crne Gore, kao krovnoj instituciji naših privrednika, Uniji poslodavaca Crne Gore i reprezentativnim sindikatima kao socijalnim partnerima u okolnostima djelovanja globalne ekonomske krize.

“Sada je vrijeme kada sve naše razlike moramo ostaviti po strani, moramo sačuvati svako radno mjesto i pomoći privredu i poslovne aktivnosti u Crnoj Gori”, zaključili su iz GP URA.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s