CG - POLITIKA CRNA GORA

Danilović: Botovi kolo vode

Piše: Goran Danilović

Nikada i niko me nije ucijenio da UCG može dobiti poslanički mandat samo pod uslovom da on ne pripadne meni. Nije, jer nikome nisam dozvolio tu mogućnost, ni ranije, ni sada. O meni odlučujem ja u svakoj prilici.

Sami smo krivi što je politika odavno srozana na vještinu botovanja.

Politika se decenijama predstavlja kao svijet u kojemu važe primitivna pravila, skupa oruđa i jeftine strategije. Oni koji u politici pokušavaju da se odupru tom klišeu, da pokažu čovječje lice, priznaju nemoć, greške, uvedu razložnost i razumnost, slijedi izgon i progon do posljednje granice – i preko nje, do sigurnog nepovratka.

Botovi su razlog zbog kojega je i jutros objavljena informacija, pouzdana i iz dobro obaviještenih izvora, o toku “pregovora” u opoziciji iz kojeg se zaključuje da svi mogu sa svima ali da niko ne može sa onim drugim. Nažalost, niko ne smije da kaže; jeste, dogovorili smo se ili nijesmo se dogovorili. Opozicioni birači, ljudi sa dostojanstvom, sluđuju se i potcjenjuju kako bi se umirile i otupile oštrice botovskih odreda koji čekaju postrojeni iz ugla spremni na juriš i obračun sa vlastitim liderima koji su ih onomad stvorili. Političari bi jednom, na kraju karijera makar, morali da shvate da vještina politike nije vještina pregovaranja nego umijeće dogovora.

Imam potrebu da javno, bez kalkulantskog odnosa prema javnosti, bez straha od raspinjanja po botovskim komentarima, demantujem samo ono što se tiče mene, ostavljajući drugima da “voze” u svim smjerovima, makar još koji dan.

Nikada i niko me nije ucijenio da UCG može dobiti poslanički mandat samo pod uslovom da on ne pripadne meni. Nije, jer nikome nisam dozvolio tu mogućnost, ni ranije, ni sada. O meni odlučujem ja u svakoj prilici. Odavno, od kraja prošle godine i javno, moje kolege iz Ujedinjene znaju da nisam želio novi poslanički mandat i da sam to saopštio i njima i javnosti.

Na sastanku Opozicije na kojemu smo pokušali da dogovorimo jedinstvenu listu prije nego je ispostavljen uslov “da na toj listi ne može biti mjesta za lidere i poslanike koji su tri puta birani” saopštio sam da ja na tu listu neću, pa i da će svi ostali “zagrljeni i u bratskoj ljubavi” podijeliti mandate. Nakon propalog dogovaranja saopštio sam “da bih smatrao političkom prostitucijom da danas sebe sklonim sa Jedinstvene liste, a sjutra da vaskrsnem na nekoj manjoj ili skraćenoj”. Rekao sam i da “ko ne valja za jedinstvenu i zajedničku priču ne valja ni za pojedinačne”.

Ja držim riječ, a kamo sreće da su tako postupili još neki jer bi time učinili mnogo za pobjedu opozicije. Nisam se sklonio konkurenciji iz opozicije u strahu da su bolji od mene jer nisu i neće biti pa da ostanu doživotni poslanici, nego sam davno odlučio da se pomjerim u korist boljih iz Ujedinjene Crne Gore, onih koji umiju i mogu donijeti nešto novo.

Danas i zvanično saopštavam da od početka vjerujem u Savez Da svako ima, u formiranje jedne drugačije opozicione alternative koja bi zadovoljila potrebu javnosti za nečim drugačijim, kada već nema jedinstva svih. A, da bude jasno, tog jedinstva nije bilo jer “botovi kolo vode”!

Od početka, osluškujući želje poštenog i časnog svijeta i vjerujući u vlastito prosuđivanje političkih prilika, radim na formiranju Narodnog pokreta čiji su osnivači, makar do danas, bili svi oni koji su prošle godine osnovali Da svako ima. Hoće li tako biti i od danas nije više pitanje za mene. Ja ne odustajem, naročito ne ako je teško.

izvor: facebook – Ujedinjena Crna Gora

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s